Rané brambory zdražily. Kvůli chladnému a deštivému jaru jich bude i méně

Jižní Morava je jedním z míst, kde se rozjíždí letošní sklizeň brambor. Moc radosti ale mnozí farmáři nemají. Brambory kvůli deštivému jaru sázeli pozdě. Ani nízké teploty úrodě nepomohly. Brambory jsou tak malé a z každého hektaru jich sklízejí méně. "Na začátku sklizně jsme zvyklí tak kolem 25 tun. Takže si myslím, že bude tak o těch 20 procent nižší úroda," posteskl si zemědělec Bohumír Rada.

Pozdní sklizeň je tedy jedním z důvodů, proč jsou brambory tak drahé. Jeden kilogram stojí i více než 30 korun. "Čím dál dražší. Ale bohužel, taková je doba," postěžoval si jeden z oslovených. "Když potřebuju, tak si koupím," uvedl další.

[chooze:article;value:508705]

"Je to cítit v obchodech, že brambory pořád stojí dost vysoké peníze, protože opravdu fyzicky nejsou. Nejsou v jižních zemích, odkud jsme je byli zvyklí dovážet. A nejsou ani na našich polích," popsal zemědělec Antonín Matula.

"Na rozdíl od minulých sezon nejsou k dispozici staré brambory z minulé sklizně. A to má vliv i na poptávku po nových konzumních bramborách a na jejich cenu," vysvětlil předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

"Elektřinu potřebujeme, naftu potřebujeme, lidskou sílu. Řekněte mi, co nepotřebujeme," ptá se pěstitelka brambor Dagmar Prekopová.

Vysoké ceny na pultech tak nejspíš ještě nějaký čas vydrží. Problémy totiž nemají jen ti farmáři, kteří pěstují rané brambory. "Na Vysočině ti pěstitelé v minulých dnech teprve výsadbu dokončili. Lze předpokládat, že ta sklizeň nebude nijaká rekordní," dodal Králíček. Čeští zemědělci navíc nedokážou cenu úplně ovlivnit. V pěstování brambor už dávno nejsme soběstační. Zhruba čtvrtina brambor k nám míří z dovozu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.