Restaurace bojují s hygienou: Za špínu schytaly velké pokuty i zákazy

Restaurace, bistra, bufety, kantýny, cukrárny i stánky na venkovních akcích. Hygienici na Vysočině při kontrolách navštívili více než tisícovku stravovacích zařízení a někam se vraceli i opakovaně. "Ano, hygiena k nám chodí a nevadí nám to, máme všechno v pořádku. Jde hlavně o čistotu, výměnu oleje a trvanlivost potravin," popsala Marie Čermáková, která pracuje v jedné z restaurací v Jihlavě.

Celkově ale výsledky nedopadly moc dobře. Různé problémy měla skoro čtvrtina kontrolovaných zařízení, kde se hygienici zaměřili hlavně na čistotu. "Bylo uděleno 244 správní trestů a výše blokových pokut byla 766 tisíc korun," oznámila mluvčí Krajské hygienické stanice Vysočina Jana Böhmová.

[chooze:article;value:535093]

Nejvíce pochybení kontroloři našli ve stáncích na letních venkovních akcích. Například na jihlavském hudebním festivalu předpisy porušila hned polovina stánkařů. Hříšníci vyfasovali několikatisícové pokuty a příště už je organizátoři na festival nepustí. 

"Dbáme na to, aby stánkaři měli všechno, co mají mít, a aby potraviny měli uschované tak, jak uschované být mají," ozřejmil pořadatel Vysočina festu Jakub Slováček. "Nejčastější pochybení byla nedostatečné v čistotě provozu," vysvětlila Böhmová. Často také u jídel chyběly informace o alergenech nebo provozovatelé restauračních zařízení neměli všechna potřebná povolení k činnosti.

Ceny obědů v restauracích vzrostly. O zákazníky přesto nepřišly (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.