Řetězec Pepco zavírá desítky poboček. Chce se zaměřit na perspektivnější trhy

Prodejny řetězce Pepco v Rakousku brzy skončí. Společnost totiž podala na obchodní soud ve Vídni návrh na vyhlášení konkurzu, napsal deník Die Presse.

Až do odvolání budou otevřené, firma se ale z Rakouska stáhne, oznámila skupina. Společnost Pepco Austria utrpěla ztráty i přes různé iniciativy a strukturální změny.

"Vytrvale opatrné a obtížné chování spotřebitelů v Rakousku, nadprůměrná inflace, vysoké provozní náklady a obecně negativní makroekonomický výhled měly zásadní negativní dopad na výsledky Pepco Austria," uvedla společnost ve svém prohlášení. Insolvence se týká zhruba 680 zaměstnanců, upřesnila agentura APA.

[chooze:article;value:543221]

​V Rakousku působily prodejny Pepco jen 2,5 roku, tehdy převzaly většinu prodejen řetězce obuvi CCC. Dosud tam měla společnost 73 obchodů. 

V České republice je otevřených 297 poboček, které jsou mezi zákazníky poměrně oblíbené. Na e-mailové dotazy webu TN.cz, jestli zůstanou v provozu i do budoucna, vedení společnosti v Polsku ani pražská pobočka nereagovaly. 

Die Presse s odvoláním na agenturu APA nicméně napsal, že obchodní řetězec se podle vlastních vyjádření chce po stažení z Rakouska soustředit na trhy, na kterých skupina vidí nejlepší možnosti růstu. Česko by tak klidně mohlo být mezi nimi.

Ve svých prodejnách Pepco nabízí mimo jiné oblečení, hračky a také domácí potřeby nebo nábytek. Firma v současnosti zaměstnává přes 31 tisíc lidí v 19 evropských zemích a její síť má než 3 600 prodejen. Ve finančním roce 2022/2023 zaznamenala prodejní rekordy – tržby vzrostly o více než 17 procent, čistý zisk však klesl o 41 procent. 

Češi si oblíbili samoobslužné pokladny. Obchody ale musí zavádět opatření (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.