Revoluční změna v trestním zákoně. Vláda schválila novou definici znásilnění

Vláda ve středu schválila změnu trestního zákoníku týkající se redefinice znásilnění. Nová definice má pokrýt i ty případy, které zákon doposud za znásilnění nepokládal.

"Ne znamená ne. Schválili jsme na vládě redefinici znásilnění, která jasně říká, že o znásilnění půjde v případě každého sexuálního aktu, který se odehraje proti vůli druhého," uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Znásilnění bude nově zahrnovat paralýzu, vztahové násilí a situace, kdy oběť projevila nesouhlas," vysvětlila na sociální síti X pirátská poslankyně Klára Kocmanová.

[chooze:article;value:531901]

​"Doposud se oběti musely potýkat nejen se strašlivým traumatem a nevratným zásahem do života, ale navíc často narážely na to, že jejich případ nebyl za znásilnění vůbec považován. Současná definice totiž zdaleka nezohledňovala všechny situace," doplnila.

Novela redefinuje i sexuální praktiky s dětmi. "V případě dětí do 12 let pak bude za znásilnění považovaná každá sexuální aktivita s nimi," vysvětlil Rakušan.

S návrhem přišel ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). "Jsem přesvědčen, že jde o krok, nikoli zbrklý skok, správným směrem," napsal ještě před schválením novely. Zároveň poděkoval zástupcům koalice i opozice, že si "vzájemně naslouchali a shodli se na předloženém návrhu.

Vláda ve středu jedná i o dalších tématech. Více se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.