Richterová zůstává ve vedení Sněmovny. K rezignaci ji vyzývá vláda i opozice

Jediným Pirátem, který se nechystá, po tom, co za sebou strana zabouchla vládní dveře a začala s tvrdou kritikou koalice, skončit ve vysoké funkci, je místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

"Piráti odešli z vlády a opustili ministerstva. Tak by se nabízelo, že by paní místopředsedkyně měla tu situaci vyhodnotit podobně," uvedl předseda poslaneckého klubu Jan Jakob (TOP09).

Olga Richterová se však rezignovat nechystá. "Jsem nominantkou za PirSTAN a na té práci mi záleží," řekla.

[chooze:article;value:576688]

O její konec prý nebude usilovat ani zbytek bývalé koalice PirSTAN, tedy hnutí STAN. "Piráti jsou nadále součástí Sněmovny a myslím si, že je v pořádku, že budou mít místopředsedkyni," sdělila poslankyně Michaela Šebelová (STAN).

Opozice spojuje odhodlanost Richterové ve funkci vytrvat spíš s lukrativností jejího postu. "Jestli má tu hrdost v sobě, tak přece rezignuje a odejde do poslaneckých lavic, nebude sedět na tom empiru," prohlásila předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schilleorvá (ANO). "Jak tak na to koukám, tak ten příplatek je pro ni asi důležitější než vlastní politická čest," dodal předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Zatímco běžný řadový poslanec si měsíčně přijde na 102 tisíc korun hrubého, místopředseda na 195 tisíc korun hrubého. Kromě toho má k dispozici například i auto s řidičem nebo větší zaměstnanecký aparát.

[chooze:article;value:576510]

Pokud by návrh na odvolání Richterové nakonec padl, jeho podporu nevylučují ani některé vládní strany. "Jestli takový návrh vznikne, tak se o tom poradíme," řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Pro podání takového návrhu je nutný podpis minimálně 80 poslanců. Teprve potom by o něm dolní komora mohla hlasovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.