Řidiči autobusů v Brně protestují. Kvůli zákazu rádia odmítají přesčasy

Řidiči hromadné dopravy s nadsázkou říkají, že jsou jednou nohou v kriminále a druhou na psychiatrii. Když se zadaří, během jedné směny potkají chodce sebevraha, řidiče, co chce hrát kuželky, nebo vzteklého pasažéra, který nestihl vystoupit.

Až donedávna se mohli uklidňovat třeba poslechem hudby nebo rádia. "Mě to uklidňuje, mám aspoň informace, co se děje v Brně, a je lepší poslouchat rádio než lidi, co řvou," řekla řidička tramvaje Miroslava Matušková.

Dopravní podnik ale nyní nařídil, že v brněnských šalinách, autobusech a trolejbusech bude za jízdy ticho. "Důvodem byly stížnosti cestujících na hlasitý poslech rádií některých řidičů," uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

[chooze:article;value:556865]

Nikdo netušil, co všechno může zákaz hudby a mluveného slova způsobit. Řidiči hromadné dopravy se začali bouřit a podpořila je i odborová organizace. "V dnešní době, kdy jsou 11 hodin v kabině a polovinu času stojí v koloně, tak ta hudba jim to umožňuje přežít," argumentoval předseda odborového svazu Libor Weinstein.

Někteří řidiči zvažují, že přestanou sloužit přesčasy. Dopravnímu podniku by tím způsobili velké komplikace. Kvůli festivalu ohňostrojů musí spoje naopak posilovat. Spor o puštěné rádio začal ohrožovat plynulost dopravy v Brně a vedení podniku raději zařadilo zpátečku.

Sehnat spolehlivého řidiče do vozů hromadné dopravy není nic jednoduchého. Dopravní podnik dlouhodobě nabízí náborový příspěvek sto tisíc a práci umožňuje i vysokoškolákům jako prázdninovou brigádu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.