Rodiče mají dostat přidáno. Sněmovna schválila zvýšení přídavků na děti

Návrh vlády na zvýšení přídavků na děti Sněmovna projednávala zrychleně ve stavu legislativní nouze. V základní výměře se příspěvek má zvednout o 200 korun. Rodiče by více peněz měli dostat od ledna příštího roku.

"Jde o reakci naší vlády na rychle rostoucí životní náklady, které souvisí s nárůstem cen energií a vysokou inflací," uvedl v polovině listopadu premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:472441]

Na přídavky mají nárok rodiny s dětmi, které mají příjmy nižší než 3,4násobek jejich životního minima. Dávka je určená pro nezaopatřené dítě, nikoli jeho rodiče.

Příspěvek může dítě čerpat až do 26 let v případě, že ještě studuje, nebo kvůli závažným důvodům nemůže pracovat. Základní výše přídavku na dítě do šesti let je v současné době 630 korun, do 15 let činí podpora 770 korun a do 26 poté 880 korun. V rodinách, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, studuje, je na rodičovské nebo má důchod, je pak dávka o 500 korun vyšší.

Opozice požadovala úpravu výše příspěvku. To se však nestalo. "Neprošel ani jeden z návrhů opozice. Zákon jako celek ale podpoříme," uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Novela navíc u příspěvku na bydlení sjednocuje podmínky mezi Prahou a ostatními obcemi. Příspěvek budou moci dostat také lidé nebo rodiny v hlavním městě, kterým na úhradu bydlení nestačí 30 % příjmů.

Upraví se rovněž započitatelné příjmy pro účely dávek pomoci v hmotné nouzi. Do započitatelných příjmů domácností se nově nebudou zahrnovat příjmy za práci žáků a studentů z praktického vyučování a přípravy, příjmy ze závislé činnosti i samostatných výdělečných činností dětí během prázdnin.

K tématu se vyjádřil ekonom Petr Dufek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.