Rodina i veřejnost se rozloučí s Janem Kačerem. Důležitý člověk bude ale chybět

Rodina, přátelé i veřejnost se dnes naposledy rozloučí s legendárním hercem a režisérem Janem Kačerem. Obřad se koná v historické budově Národního divadla a začne ve 12:00. Během něj zazní i hlas Jana Kačera – ze záznamu přednese verše básníka Guillauma Apollinaira.

"Smuteční projevy budou mít Eva Salzmanová, David Prachař nebo Jitka Smutná," podotkl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Ze Slovenska dokonce přijede přednést rozlučkovou řeč herečka Božidara Turzonovová (82), napsal deník Blesk. U rakve se jako čestná stráž budou střídat herci českých a moravských divadel.

Podle Blesku na rozloučení s Janem Kačerem bude ale chybět herečka Marta Vančurová. "Nejsem toho schopna, moc to bolí. Stejně tak jsem nebyla schopna rozloučit se s Vlastíkem Harapesem," řekla listu.

[chooze:article;value:558632]

"Jan Kačer patřil k nejvýraznějším zakladatelům moderní podoby poválečného divadla. Nový herecký styl, který je spojený s jeho inscenacemi i filmovými díly, ve kterých účinkoval, znamenal nový humánní a individualistický, vrstevnatý přístup ke světu, který se vzpamatovával z tragických zkušeností se světovou válkou. Byl zároveň také protestem proti jakémukoliv projevu totalitarismu a nesvobodě, byl oslavou lidské individuality a jejích nekonečných možností," zavzpomínal na něj ředitel Národního divadla Jan Burian.

Kačer vystudoval divadelní režii na pražské DAMU, kterou absolvoval v roce 1960. Ve filmu debutoval v roce 1959 epizodní rolí v Probuzení Jiřího Krejčíka a první hlavní roli si zahrál ve filmu Smrt si říká Engelchen. Jeho prvním divadelním působištěm bylo ostravské Divadlo Petra Bezruče.

Poté následovalo jeho angažmá v pražském Činoherním klubu, byl dokonce jedním z jeho zakladatelů. Působil také v Divadle E. F. Buriana a byl režisérem Divadla na Vinohradech. V letech 1990 až 2015 byl členem Činohry Národního divadla. Pravidelně se objevoval i v seriálech – zahrál si například v Ordinaci v růžové zahradě, Specialistech, Rodinných poutech nebo v seriálu Dáma a Král. Svou poslední roli ztvárnil v roce 2023 ve filmu Moc. Jeho manželkou byla česká herečka Nina Divíšková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.