Rodiny obětí z univerzity musí přiznat majetek. Jinak nedostanou odškodné

Praha se snaží zmírnit trauma pozůstalých po střelbě tím, že nabízí vyplacení téměř půl milionu z Nadačního fondu, který město zřídilo. Jenže v žádosti o odškodnění chce vědět, zda má žadatel auto, byt či chatu, dluhy, půjčky nebo příjmy, uvedl web Lidovky.cz.

"Jsou tu zavedená pravidla. Ale snažíme se to pro žadatele udělat co nejjednodušší a nejschůdnější. Proto stačí vyplnit čestné prohlášení, ke kterému není nutné nic dál dokládat. Zatím fond takto fungoval dobře. Počkejme, jak to dopadne s žádostmi pozůstalých po obětech střelby na filozofické fakultě a v Klánovicích," říká primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

[chooze:article;value:542039]

​Podle odborníků je to v takové situaci nepřijatelné. "Tady jde hlavně o psychickou újmu a ta je stejná jak u někoho se základním platem, tak u manažera. Chtít po těch lidech ještě sdělovat jejich majetkové poměry, to mi připadá," vysvětluje právník Jan Černý.

Naopak Nadační fond Univerzity Karlovy, ze kterého se také vyplácí pomoc rodinám obětí, se na finanční situaci ani na majetek neptá.

"Uvedení majetkových poměrů či výše příjmů nebylo podmínkou pro schválení podpory. Vyplňování formuláře nebylo nutné u žádné skupiny příjemců finanční podpory. Snažíme se respektovat individuální situaci každého, s kým komunikujeme," uvádí mluvčí Univerzity Karlovy Petra Klusáková.

Po tragické střelbě v budově filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha v Praze z 21. prosince zůstalo 14 mrtvých a policisté evidují přes stovku poškozených.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.