Roztleskávači nenávisti: Kaliňák se snaží, někteří ale dál tlačí na pilu, řekl politolog

Mesežnikov označuje atentát za čin vyšinutého jedince. "On má takový zvláštní profil. Pohyboval se v prostředí pravicově extremistických a polovojenských skupin, které tedy vychvaloval, napsal nějaké protiromské a rasistické texty. Dokonce obhajoval jednoho zločince, který povraždil Romy v Bratislavě, ale zároveň se objevoval i na protestních mítincích organizovaných současnou opozicí a v roce 2018 na mítincích za slušné Slovensko ve městě, kde žil," přiblížil Mesežnikov.

Mesežnikov varuje před tím, aby se dělaly předčasné závěry, a radí počkat na výsledky vyšetřování. Nicméně o svůj náhled se podělil: "Zdá se mi, podle toho, co vychází z profilu, který tento člověk má, tak to byl čin osamělého jedince, kterému se zřejmě nedostávalo dostatečného společenského uznání. A proto se snažil v různých prostředích získat toto společenské uznání. Zřejmě se mu to nepodařilo, a rozhodl se tedy pro tento hrozný krok."

[chooze:article;value:555637]

Ačkoliv mnozí slovenští jak vládní, tak opoziční politici vyzývají k uklidnění situace a ukončení vzájemné nenávisti, podle Mesežnikova se najdou tací, kteří ji přikrmují. Přišla řeč například na poslance Ľuboše Blahu či předsedu slovenského parlamentu Andreje Danka.

"Myslím si, že se zbláznili, ale nepřekvapilo mě to, protože oba patří k roztleskávačům nenávisti a politické konfrontace. Je to Ľuboš Blaha, který šířil různé falešné interpretace politického vývoje na Slovensku. Je to člověk, který je známý tím, že uráží své politické oponenty. On i Andrej Danko vřele přistupují k příležitosti nějakým způsobem potrestat své politické oponenty," prohlásil Mesežnikov.

Věří ale, že tento trend ve vládní koalici nepřeváží. Vyzdvihl například jednání ministra obrany Roberta Kaliňáka, který se snaží situaci uklidnit, v tomto kontextu zmínil také ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka.

Podle slovenské ústavy platí, že pokud je premiér zdravotně indisponovaný, měl by jeho úlohu převzít místopředseda vlády. Svého zástupce musí jmenovat předseda vlády. Aktuálně jsou na Slovensku čtyři vicepremiéři. Podle Mesežnikova je nejpravděpodobnější, že se role premiéra ujme právě Kaliňák. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.