Roztroušenou sklerózou trpí v Česku desetitisíce lidí. Pomáhá jim nová léčba

Roztroušenou sklerózou v tuzemsku trpí více než 25 tisíc lidí. Tuto diagnózu si před více než rokem vyslechla i 26letá Edit. "Moje roztroušená skleróza je velmi agresivní. Prvně zkusili, jestli bych nereagovala na lehkou léčbu, což se brzy ukázalo, že ne. Pak mi byla hned nasazená biologická léčba," popsala svou zkušenost.

Účinnější biologickou léčbu má i paní Libuše a už po pár měsících viděla výsledky. "Přestalo se mi dít mnoho příznaků, jako je bolest hlavy, a celkově jsem méně unavená," tvrdí.

Důležité je podle odborníků zahájit léčbu co nejdříve. Takový pacient pak má daleko větší pravděpodobnost, že bude žít plnohodnotný život. "Ta jeho choroba se buď úplně zastaví, nebo je její progrese velmi pomalá," doplnila vedoucí pražského Centra pro demyelinizační onemocnění Eva Kubala Havrdová.

[chooze:article;value:492430]

Biologická léčba roztroušené sklerózy má dokonce více forem a pacient si v některých případech může i vybrat. "Máme injekce, které se píchají jednou měsíčně, nebo dokonce jednou za půl roku, a máme i tabletky," vysvětlila rozdíly Havrdová.

Vyléčit se ale toto onemocnění nervového systému – tedy mozku a míchy, hlavních řídících center lidského organismu – úplně nedá. Nejčastěji postihuje lidi mezi 20. až 40. rokem. Ze začátku se může projevovat například brněním v končetinách.

Na podporu lidí s roztroušenou sklerózou se po celém Česku sázely slunečnice. Na světový den sklerózy, který připadá na úterý, se také oranžově rozsvítila petřínská rozhledna v Praze.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.