Rozvodová revoluce v Česku. Konec manželství se zjednoduší a urychlí

Rozvodová reforma by měla přinést zjednodušení procesu rozvodu, alespoň tam, kde jsou manželé schopní se shodnout. "Především proto, aby to co nejméně traumatizovalo nejenom rodiče, ale především děti. Takže se snažíme zjednodušit a udělat opatrovnickou justici prorodinnou a vlídnější," řekla redakci TN.cz poslankyně Eva Decroix (ODS).

V praxi by to znamenalo, že rozvádějící se pár by k soudu mohl přijít jen jednou. Smluvený rozvod by byl rychlejší i levnější. "Pokud se domluvíte, tak to budete mít levnější, rychlejší a budeme vám méně zasahovat do života. Ale současně, pokud se nechcete domluvit, tak nadále poskytujeme ochranu dětem," vysvětlila Decroix, jak by změna celý proces ovlivnila.

[chooze:article;value:523034]

​Pro rozvádějící se rodiče, kteří naopak nejsou schopní se dohodnout a v situaci hrozí konflikt, návrh zavádí institut prozatímních opatření. "Aktuální situace je taková, že rozvádějící se rodiče se o něčem hádají, a většinou jde tedy o dítě, tak se rozhoduje na základě jednostranného předběžného opatření. My chceme zavést institut, který by tu situaci měl stabilizovat a předejít nějakým akutním problémům, ale na základě slyšení obou těch rodičů," uvedla Decroix.

Příčina rozvratu manželství

Reforma dále nastavuje opatření v případě, kdy jeden z rodičů neplní rozhodnutí soudu. "V okamžiku, kdy už máme vydaný rozsudek, ale jeden z rodičů nepředává dítě nebo neplní ten rozsudek, tak tam nastavujeme další sankce nebo opatření, která by měla pomoci tomu vzájemnému respektu," doplnila Decroix.

[chooze:article;value:525598]

​Resort chce také vypustit zkoumání příčiny rozvratu manželství. Tedy, zda spolu pár žije jako manželé, nebo kdy vztah přestal fungovat. "Není úplně vhodné to zkoumat u soudu, protože to samozřejmě vede ještě k větším hádkám a obviňování a nepomáhá to té dohodě," okomentovala chystanou změnu Decroix.

Po vypořádání se s připomínkami z meziresortního připomínkového řízení se zákonem bude zabývat vláda. Podle Decroix by k tomu mělo dojít ještě do konce tohoto roku, aby se zákon mohl začít projednávat ve Sněmovně co nejdříve.

Dětí s psychickými problémy přibývá. Mohou k tomu přispět i sociální sítě, říká psycholog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.