Rusko a Bělorusko zahájily vojenské cvičení. Západ se bojí nové fáze války

"Dnešním dnem bylo zahájeno společné taktické cvičení leteckých jednotek ozbrojených sil Běloruské republiky a Ruské federace," informovalo v pondělí ráno běloruské ministerstvo obrany na telegramu. Hlavním cílem akce je podle něj zvýšení kompatibility obou armád v případě bojů.

Minsk ale zdůraznil, že nejde o přípravu na zapojení do války na Ukrajině. Cvičení má podle něj pouze obranný charakter. Den před zahájením cvičení náměstek tajemníka Rady bezpečnosti Pavel Muravejko řekl, že každý stát by měl mít armádu připravenou, informovala tisková agentura BelTA.

[chooze:article;value:480156]

​"Jedním ze způsobů, jak armádu připravit, je provádět cvičení. Groteskní narážky Západu jsou jen hrou některých politiků, kteří se snaží získat lacinou autoritu," konstatoval. Zároveň ale uznal, že situace na hranicích s Ukrajinou je velmi neklidná. Kyjev podle něj Bělorusko provokuje.

Podle Západu i Ukrajiny může být společné vojenské cvičení předzvěstí nové fáze války. Panují obavy, že by Moskva mohla svého spojence využít k zahájení další pozemní ofenzívy na Ukrajině, píše agentura Reuters.

Rozsáhlá společná cvičení ruské a běloruské armády předcházela zahájení invaze na Ukrajinu loni v únoru. Jednalo se o nejmasivnější rozmístění ruských sil na území Běloruska od konce studené války.

Připomeňte si událost v reportáži z února 2022:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.