Rusko chce začít vyjednávat s USA. Má několik podmínek

Podle Peskova je nemožné vynechat jednotlivé části z obecného celku nahromaděných problémů. "Jsme otevřeni dialogu, ale musí být komplexní," řekl mluvčí Kremlu pro agenturu Reuters.

"Rozhovory by měly pokrývat mimo jiné i oblast související s přímým zapojením USA do konfliktu na Ukrajině," upřesnil Peskov. Ruský postoj podle něj není žádnou novinkou. Zmiňuje, že seznam bezpečnostních témat, témat, o kterých Rusko a Spojené státy potřebují diskutovat, roste.

[chooze:article;value:561226]

Spojené státy ovšem odmítají tvrzení Ruska, že se vyzbrojením Ukrajiny přímo zapojily do války, jejímž cílem bylo uštědřit Moskvě "strategickou porážku". Z pohledu Washingtonu je bezpečnostní hrozbou naopak Putin.

Ruský prezident v tomto týdnu navštívil Severní Koreu, s jejímž vůdcem Kim Čong-unem podepsal dohodu o vzájemné obraně. Řekl, že by mohl zemi dodat ruské zbraně v reakci na západní vyzbrojování Ukrajiny.

Zároveň ve čtvrtek avizoval, že zvažuje revizi ruské doktríny o použití jaderných zbraní, která omezuje počet strategických jaderných hlavic Ruska a USA. Tato doktrína vyprší v roce 2026.

Putin moc přátel nemá, potřebuje dokazovat, že Rusko není samo, říká rusista (06/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.