Rusko na Ukrajině zahájilo masivní útok. Největší města v zemi zpustošily rakety

[chooze:gallery;value:34299]

​Ruská armáda zopakovala svůj páteční útok na Ukrajinu. V noci na úterý poslala na dvě největší ukrajinská města Kyjev a Charkov několik salv raket a sebevražedných dronů. Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila přes 70 střel, mezi nimiž byly i střely Kinžál, píše portál Meduza.

Přesto se nepodařilo obráncům všechny střely zachytit. Rakety a drony zasáhly především civilní budovy a panelové domy. Ukrajinské autority pracují na záchraně lidí zasažených ostřelováním a na odklízení škod.

[chooze:article;value:534947]

Už nyní hlásí Ukrajina zraněné a mrtvé. V Kyjevě a v nejbližším okolí evidují úřady zatím 38 zraněných, z nichž 32 skončilo v nemocnici. Tři lidé na následky bombardování zemřeli, mezi nimi i 86letá žena, píše portál Ukrajinská pravda.

Podle starosty hlavního města Vitalije Klička je navíc velká část Kyjeva odříznutá od elektřiny a vodovodní sítě. Zároveň však uklidňuje obyvatele města, že už na obnovení dodávek pracuje. Celkem bylo raketami poškozeno pět panelových domů a více než 60 aut.

Jednu oběť si vyžádal i útok na Charkov. Dalších 44 lidí bylo zraněno, z toho 28 skončilo v péči lékařů. "Měli jsme tu také tři požáry. Skladiště, kiosek a sklep jednoho z paneláků. Hořel i plyn unikající z porušeného potrubí," řekl podle agentury Unian krizový štáb v Charkově.

Ukrajina se potýká s nedostatkem dělostřelecké munice, říká odborník (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.