Rusko nekrachuje, směřuje ale k primitivismu a kolapsu, tvrdí ekonom

Ruský ekonom a profesor na univerzitě v Chicagu Konstantin Sonin je ve své rodné zemi zařazen na seznam nežádoucích osob. Pro ruskojazyčné exilové noviny Novaja gazeta teď promluvil o skutečném dopadu západních sankcí na Rusko. Očekávat okamžitý ekonomický rozpad podle něj bylo krátkozraké.

"Mluvil jsem se západními novináři a ti říkají, že se v Moskvě nic nezměnilo. Záleží ale na tom, na co se zaměříte. Pokud se zajímáte o vzdělání nebo vědu, máte smůlu. Nemůžete se například zúčastnit žádné populárně vědecké přednášky. Drtivá většina lektorů, básníků a spisovatelů byla vyhnána ze země, zbývajícím není dovoleno zmiňovat žádná citlivá témata," tvrdí Sonin.

A znatelné jsou podle něj i další problémy. Rusko si za ně ale může spíše samo. "Mluvit o vlivu sankcí je jako mluvit o vlivu horečky na nemoc. Negativní dopad na ruskou ekonomiku má válka. Hrubý domácí produkt klesl. Místo plánovaného čtyřprocentního růstu vidíme tříprocentní pokles," vysvětlil.

[chooze:article;value:496332]

Dopady na ruskou společnost jsou podle něj ale vážnější. "Spotřeba a maloobchodní sektor klesly téměř o deset procent. Znamená to, že občané utrpěli více než HDP. A je to pochopitelné. Výroba tanku významně přispívá k růstu HDP. Když je však zničen, od HDP se neodečítá," řekl dále. "Když se na plné otáčky rozjede výrobní linka na tanky, je HDP špatným ukazatelem ekonomiky," dodal. 

Země tak podle něj nesměřuje ke krachu, na to je příliš soběstačná, ale k primitivismu –⁠ technologickému i ekonomickému úpadku. I tak podle něj Rusko čekají výrazné problémy. Tedy pokud se nic nezmění. "Stagnace může dosáhnout úrovně, která způsobí úplný kolaps státní mašinérie, jako se to stalo v 90. letech," odhaduje.

"Myslím si, že kolaps začne současně probíhat na různých frontách. Některé divize například přestanou plnit rozkazy k útoku. Mohou začít ustupovat. Nepokoje se pravděpodobně v určitém okamžiku rozlijí také do ulic velkých měst, což donutí úřady přesunout jednotky z předních linií," předpovídá další možný vývoj.

[chooze:article;value:495908]

Kdy k tomuto kolapsu dojde, si ale netroufl odhadnout. Trvat to prý může léta i desetiletí. Doplnil ale, že ve stavu relativní stagnace je ruská ekonomika už asi deset let. Válka jen celý problém zvýraznila.

Značný vliv na nálady v ruské společnosti může mít podle Sonina i to, zda budou ruští sportovci vpuštěni na mezinárodní soutěže. "Miliony lidí se zajímají o sport. A tyto miliony lidí každý den vidí, o co ruští sportovci kvůli válce přicházejí. Nevím, do jaké míry chápou, že se to děje právě kvůli válce, ale cítí, že to není to normální. I sovětští sportovci se mohli účastnit mezinárodních soutěží. Je to další známka toho, že se kvůli válce snížila životní úroveň," tvrdí.

Dalším důvodem, proč mají sankce spíše plíživý než drtivý dopad, je kromě soběstačnosti také částečně úspěšná snaha ruské strany sankce obcházet. Podle deníku El País využívají ruské firmy k exportu ropy například lodě registrované ve třetích zemích (často v Číně nebo Indii) a černé zlato tak oklikou dostávají i na západní trhy. Fosilní paliva také vyváží do Číny a Indie přímo.

[chooze:article;value:496131]

Oba způsoby ale mají svá negativa. Provoz stínové ruské nákladní flotily znamená značné náklady navíc, ropu dodávanou na čínský a indický trh pak Rusko prodává s výraznou slevou. Na každém prodaném barelu tak oproti minulosti značně prodělává.

Podobné problémy trápí i další odvětví – například pokud jde o moderní technologie nebo luxusní zboží. "Samozřejmě tam luxusní značky uvidíte dál, ale pro běžného občana budou výrobky stále primitivnější. Složité technologie musí Rusko velmi složitě dovážet, a když už je doveze, často je spolkne zbrojní průmysl," myslí si rusista z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy Karel Svoboda.

"Auta se tam budou pořád vyrábět, pořád budou mít čtyři kola a volant, ale už nebudou mít třeba airbagy a ABS. Rusko vyrobí i chytrý telefon, který ale bude deset let pozadu proti tomu, co máme tady," dovysvětlil.

[chooze:article;value:497290]

"Kreml postavil svou strategii na tom, že vytváří zdání, že se nic neděje. A to hlavně pro lidí, kteří žijí ve velkých městech. Snaží se přes Kazachstán, Turecko, Singapur a další země importovat iPhony, případně nahradit McDonald's značkou Chutně a tečka. Ty problémy jsou ale stále viditelnější – například u sportovců. Může proto růst nespokojenost. Zatím to Kreml dává za vinu Západu, ale je otázkou, jak dlouho to vydrží. Na druhou stranu Írán je pod sankcemi už padesát let a režim je tam stále stejný," myslí si Svoboda.

Putinovo diplomatické fiasko. Už ho neberou vážně ani zaostalé státy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.