Rusko není čiré zlo, teď s ním musíme vyjednávat, prohlásil Stropnický

Délka konfliktu na Ukrajině výrazně třese s podporou, kterou Ruskem napadené zemi Západ dodává. Na svědomí to má i únava z války, kterou Západ pociťuje, což snižuje ochotu napadenou zemi dále podporovat.

Podle publicisty Jefima Fištejna tato únava nesmí zvítězit. Prohlásil to v nedělním pořadu Za pět minut dvanáct. "Hranice Ruska probíhají tam, kde ruská výbojní síla narazí na nepřekonatelný odpor bránících se národů. Každý, kdo říká, že náš odpor lze překonat, tak zve imperiální velmoc, aby sem přišla a zabrala nás," varoval Fištejn.

Že válka trvá už dva roky, je vina obou stran, tvrdí předseda spolku Mír a spravedlnost Martin Stropnický. "Prezident Zelenskyj se trochu dobrovolně rozhodl tu válku vést. Vede ji jako mediální show. Po začátku války objížděl parlamenty, kde přednášel proslovy, čímž si získal spoustu zemí na svou stranu. Ale to postupně klesá," podotkl Stropnický.

[chooze:article;value:543485]

Problémem je podle Stropinckého vyobrazování Ruska jako čirého zla, což má znemožňovat šance na vedení dialogu a vyjednávání. "Tato politika, kterou Západ konstruuje, to je třeba překonat. Jestli Ukrajina něco potřebuje, tak je to diplomatická pomoc a dialog o mírovém řešení," namítl.

Pro to má podle něj být nyní nejvhodnější chvíle. "My ve spolku Mír a spravedlnost jsme čekali, jak se bude válka vyvíjet. Nyní je ve fázi zákopové války. Dochází podpora, peníze a není tam vidět žádný postup. Teď je ten nejlepší čas," myslí si Stropnický.

Snižující se podporu ale Fištejn odmítá. "Poslední dotazová akce ukázala, že 90 procent Ukrajinců podporuje bojové operace svého státu. Právě proto, že jsou obranné," prohlásil.

Fištejn také vidí velký rozdíl v tom, jak Ukrajina a Rusko o válce informují. "Vyzývám českého čtenáře, aby si srovnal média obou stran. Ukrajinské zdroje dennodenně uvádí jména padlých ukrajinských vojáků, informují o jejich rodinách a pohřbech. Ruský voják je vnímán jako kanónenfutr," poznamenal.

[chooze:article;value:543433]

Podle Stropnického je velkým problémem náklonnost médií vůči Ukrajině. "Je tu velká převaha fandění jedné straně, ten nepoměr je obrovský. Lze to vidět na výběru titulků a fotografií. To je kontraproduktivní, protože čtenář se má dozvědět pravdu," argumentoval Stropnický.

Takovéto smýšlení je podle Fištejna špatné. "Výsledkem takové úvahy je to, že žádná pravda neexistuje a že agresor, který okupuje 20 procent území, má taky nějakou svoji pravdu," myslí si.

Válka na Ukrajině také ukázala roli, jakou hrají dezinformace a propaganda. "Nejrychlejší zjištění, jestli jde o dezinformaci, je zjistit si, z jaké země pochází, jestli je demokratická nebo ne. Na Ukrajině znějí kritické hlasy, zatímco ty ruské kritizují z Prahy, protože byly vytěsněny," uzavřel Fištejn.

Na celý díl pořadu se podívejte tady:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.