Rusko odmítá vinu za pogrom na letišti. Sabotuje nás Západ, křičí Putin

Už několik dní uběhlo od nedělního incidentu na letišti v Machačkale, hlavním městě ruského regionu Dagestán. Letadlo přilétající z Izraele tam oblehly stovky mužů, kteří vtrhli do areálu letiště. Cíl měli jasný: najít židovské pasažéry.

Při incidentu, který je často označován za pogrom, tedy hromadný lynč Židů, se zranilo 20 lidí a dalších 60 policie zadržela. Právě strážci zákona se ocitli pod palbou kritiky, že řádění antisemitů dopustila. "V mém blízkém kruhu jsou všichni zaraženi. Tohle je stejné selhání, jako při Prigožinově rebelii," řekl portálu Moscow Times blíže nejmenovaný vládní úředník.

[chooze:article;value:527489]

Rusko s reakcí na úděsný čin počkalo. První vyjádření přišlo až v pondělí, o vinících měli představitelé Moskvy okamžitě jasno. A zradikalizovaní příslušníci převážně muslimského Dagestánu to podle nich být neměli.

Ruský prezident Vladimir Putin z incidentu obvinil západní státy a Ukrajinu. "Bylo by dobré, aby si všichni, kterým leží na srdci Izrael, zjistili, co na Ukrajině provádí jejich tajné služby, které provokují v Rusku pogromy," prohlásil podle portálu Daily Mail Putin.

Jeho projev podpořila i mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová. "Bouře v Dagestánu jsou výsledkem plánované a koordinované provokace ze zahraničí, jejichž cílem je podrytí jednoty lidu Ruské federace," tvrdila Zacharová podle agentury TASS.

K obviněním se připojil i dagestánský guvernér, podle kterého za nepokoje rovněž mohly vnější vlivy. "Protesty rozpoutali zrádci z ukrajinského území, které podpořili ti, kteří nemají zájem na socioekonomické prosperitě Dagestánu," napsal guvernér na telegramu.

[chooze:article;value:527697]

Nikdo z nich však svá tvrzení nepodložili žádnými důkazy. Na výroky ruských představitelů už zareagovaly Spojené státy, které je prohlásily za absurdní. "Je to klasická ruská rétorika. Když se v jejich zemi něco pokazí, viní někoho jiného. Západ s tím nemá nic společného. Incident způsobila nenávist, bigoterie a zastrašování, takhle jednoduché to je," odpověděl na ruská obvinění mluvčí americké Rady národní bezpečnosti John Kirby, píše BBC.

Děsivý incident se v Dagestánu opět upozornil na špatnou bezpečnostní situaci v Rusku. Podle svědectví z místa totiž tamní policie proti davu, který podle odhadů tvořilo až 1 200 lidí, v první chvíli prakticky nezasáhla. Dav zastavoval mimo jiné auta a řidičům bral pasy ve snaze zjistit, jestli jsou Židé.

Dagestán se nachází v severní části Kavkazu. Jedná se o zanedbaný region, na který silně dolehla válka na Ukrajině. Právě odsud totiž Rusko bralo velkou část svých vojáků, nepoměrně více než z řady jiných regionů. Obývá jej také převážně muslimské obyvatelstvo. Dagestán se navíc jako řada muslimských zemí a regionů navíc hlásí k podpoře Palestiny v nedávno vypuklém konfliktu, kdy teroristé z Hamásu napadli Izrael.

Rusko je jednou ze zemí, které rovněž podpořily Palestince v boji proti Izraeli. Navzdory zvěrstvům, která na izraelském území napáchal, nepovažuje Rusko Hamás za teroristickou organizaci. To bylo vidět i na nedávném setkání Putina s představiteli Hamásu, které se konalo v Moskvě a které bylo první cestou jeho delegace do zahraničí, upozornil portál The Guardian.

Dav na ruském letišti uspořádal hon na Židy, kteří přiletěli z Izraele:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.