Rusko se zaměřuje na Moldavsko. Putin slíbil podporu další části země

Gutulová na sociální síti Telegram napsala, že Putinovi během setkání v Soči referovala o nezákonných akcí moldavských úřadů, kterým se podle ní nelíbí její občanské postavení a loajalita k národním zájmům.

"Kišiněv nám krok za krokem odebírá pravomoci, omezuje rozpočet a vytváří nestabilitu a destabilizaci nejen v Gagauzii, ale i v celé zemi," napsala v příspěvku. Vladimír Putin prý proto slíbil Gaugazii podporu a jejím lidem přislíbil lidská práva a také postavení na mezinárodní scéně.

Gutulová s Putinem prý diskutovala také o komplexních regionálních a geopolitických otázkách. Setkala se ale i s předsedkyní Rady federace Valentinou Matvijenkovou. I ta ji měla v boji proti Kišiněvu podpořit, píše portál Ukrajinská pravda.  

[chooze:article;value:544912]

Gutulová postavila svou politickou kariéru na proruském aktivismu. Guvernérkou Gagauzie, proruské oblasti v jižním Moldavsku, se stala vloni.

Právě do Moldavska má údajně Rusko připravovat na další invazi. Moldavskou prezidentku Maiu Sanduovou například vykresluje jako nepřítelkyni státu. Ačkoliv se prezidentka snaží zemi přesunout směrem k Západu, naráží na odpor na domácí scéně.

Část Moldavska už navíc okupují proruští separatisté. Podněstří se od Moldavska odtrhlo na začátku 90. let a k odkazu Sovětského svazu se otevřeně hlásí. Existují proto obavy, že Rusko právě tuto oblast může použít jako odrazový můstek pro možnou invazi do Moldavska.

Pád z okna, otravy i záhadná úmrtí. Navalnyj je další oběť Putinova režimu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.