Rusko už zřejmě zná příštího prezidenta, řekl Peskov. Putin nad kandidaturou váhá

Přestože se volby uskuteční až v březnu příštího roku, Rusko už má patrně jasno o tom, kdo bude jeho příštím prezidentem. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova to záleží na tom, jestli do boje o prezidentský post vstoupí současná hlava státu Vladimir Putin. V takovém případě s největší pravděpodobností volby vyhraje. 

"Pokud prezident kandidaturu oznámí, je zřejmé, že v současné situaci mu v naší zemi nikdo nemůže konkurovat," zdůraznil Peskov v rozhovoru pro ruskou televizi RBK a dodal, že se Putin těší "absolutní podpoře obyvatelstva". 

Účast ve volbách Putin zatím neoznámil, v Rusku i ve světě ale panuje přesvědčení, že nakonec bude hlavním kandidátem a zřejmě svůj post obhájí. To si myslí i politolog a přední ruský odborník na public relations Jevgenij Minčenko.

[chooze:article;value:520295]

​"Zatím je hlavní scénář takový, že Putin půjde do příštích prezidentských voleb a vyhraje je. Nevidím žádné náznaky, že by se měl objevit jeho nástupce. Některé kanály zveřejňují seznamy jeho nástupců, ale to je v tuto chvíli jen poměřování vlivu lidí. Žádný skutečný boj o nástupnictví zřejmě neexistuje," vyjádřil se Minčenko již dříve v rozhovoru pro agenturu URA.ru

Putinovi do karet nahrává i změna ruské ústavy, kterou po schválení parlamentu sám podepsal na jaře roku 2021. Nová legislativa mu umožňuje znovu kandidovat v příštích dvou volbách a být v čele Ruské federace až do roku 2036. Pokud by vyhrál oboje, byl by nejdéle vládnoucím vůdcem Ruska od dob Petra Velikého. Pokořil by i sovětského diktátora Josifa Stalina. 

Otázkou zůstává, zda to Putinovi dovolí jeho zdravotní stav. Ačkoliv Kreml dosud nic oficiálně nepotvrdil, to, že prezident není v nejlepší kondici, naznačují mnohá videa.

Podívejte se na záběry z jeho setkání s čínským prezidentem, kde se choval podivně (21/3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.