Rusko zahájilo masivní útok na dvě ukrajinské oblasti. Odveta, tvrdí

Rusko v noci na sobotu spustilo salvu raket a dronů na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Vypálit měli 16 raket, ze kterých 12 Ukrajinci úspěšně sestřelili. Zneškodnit se mělo podařit i všech vyslaných 13 dronů, píše web televize France 24.

I tak se Rusům podařilo poškodit zařízení v Záporožské a Lvovské oblasti. "Zasáhli zařízení energetické infrastruktury. Vypukl požár a vznikly škody. Dva pracovníci byli zraněni," uvedl na telegramu záporožský gubernátor Ivan Fedorov. "Můžeme s jistotou říct, že nepřítel se nezastaví. Ukrajina potřebuje systémy protivzdušné obrany," dodal.

[chooze:article;value:560680]

​​Podle webu Kyiv Independent mělo hořet i v zařízení ve Lvovské oblasti. Požár tam mělo hasit na 70 hasičů s 12 vozidly. Jak uvádí ukrajinské ministerstvo energií, bylo odpojeno vedení na východě země, aby se snížilo zatížení na výrobu.

Moskva uvedla, že její nálety na ukrajinskou energetickou infrastrukturu byly odvetou za útoky ukrajinských dronů na ruské území. Ty měly podle Kyiv Independent v posledních dnech zasáhnout třeba ruské rafinerie.

[chooze:article;value:559933]

Od března ruské síly zintenzivnily bombardování ukrajinské energetické soustavy. Tím vyřadily z provozu přibližně polovinu dostupné výrobní kapacity a způsobily vážnou energetickou krizi.

Navzdory teplému letnímu počasí se ukrajinská města potýkají s plánovanými odstávkami dodávek energie. Dovoz elektřiny z evropských sousedních zemí je rekordní.

Jižní Korea zvažuje dodávky zbraní na Ukrajinu. Velmi velká chyba, varoval Putin (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.