Rusko znovu pálilo rakety na Ukrajinu. Poničilo přitom tři tepelné elektrárny

Na Ukrajinu v noci na úterý opět dopadaly ruské rakety a drony. Při masivním útoku, který Rusko naplánovalo na ukrajinský Den porážky nacismu, vypálilo celkem 55 raket a 21 bojových dronů, informuje agentura Unian.

Při útoku ukrajinská protiletecká obrana dokázala sestřelit 59 raket a dronů, i tak ale utrpěla ztráty. Největší obětí útoku se staly ukrajinské tepelné elektrárny. "Rusko provedlo obrovský útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a zasáhlo tři ze šesti tepelných elektráren, které provozujeme," uvedla ukrajinská energetická firma DTEK.

[chooze:article;value:554373]

Na elektrárny cílí Rusko v poslední době často. Za posledních sedm týdnů se podle DTEK pokoušelo o zničení energetické infrastruktury pětkrát. Firma pokrývá asi pětinu celkové spotřeby elektřiny na Ukrajině, velkou část jejích elektráren ale od začátku války poškodily ruské útoky.

K útoku se vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Přes 50 raket a více než 20 dronů Šáhed cílilo na infrastrukturu ve Lvovské, Vinnycké, Kyjevské, Poltavské, Kirvohradské, Záporožské a Ivano-Frankovské oblasti. Všechny krizové služby pracují na zmírnění dopadů ruského teroru. Celý svět musí pochopit, kdo je kdo. Svět nemůže dát šanci novému nacismu," napsal na sociální síti X Zelenskyj.

Panika v ukrajinské armádě. Rusové prolomili její obranu kvůli hloupé chybě (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.