Rusku udali spolužáci. Hrozí jí 10 let vězení za příspěvek na sociální síti

Ruská studentka Olesya sdílela minulý rok na instagramu příspěvek o zničení mostu, který spojoval Rusko s Krymem. Příspěvek se týkal toho, jak se Ukrajinci z rozbitého mostu radují. A podle Olesyi právě ten způsobil, že je momentálně v domácím vězení.

"Telefonovala jsem se svou matkou, když jsem uslyšela, jak se otevírají přední dveře. Vešla spousta policistů. Sebrali mi telefon a křičeli na mě, abych si lehla na podlahu," popsala dívka, co následovalo, stanici BBC.

Olesya byla následně obviněna z ospravedlňování terorismu a diskreditace ruských ozbrojených sil. Hrozí jí až 10 let vězení. "Nikdy jsem si nepředstavovala, že by někdo mohl dostat tak dlouhý trest za zveřejnění něčeho na internetu," tvrdí Olesya. Sama prý věděla, že v Rusku padají tvrdé tresty za výroky o válce, ale nevěnovala tomu velkou pozornost.

[chooze:article;value:490038]

​Nyní byla studentka dokonce přidána na ruský oficiální seznam teroristů a extremistů. "Když jsem si uvědomila, že jsem byla zařazena na stejný seznam jako střelci ve školách nebo skupina Islámský stát, tak mi to přišlo šílené," popsala dívka, která má podle pravidel domácího vězení zakázáno telefonovat a být on-line.

Udali ji spolužáci?

Olesya si myslí, že se o jejích příspěvcích dozvěděly úřady od jejích spolužáků. Sama prý viděla zprávy, kde si o ní spolužáci píšou. "Psali o tom, jak jsem byla proti ‘speciální vojenské operaci‘. Většina lidí v tom chatu byli studenti historie. Diskutovali, zda mě udat úřadům," popsala dívka. Příspěvky novinářům i ukázala.

V jednom komentáři byla Olesya obviňována z psaní "provokativních příspěvků poraženeckého a extremistického charakteru". "To není vhodné pro válečnou dobu a musí to být potlačeno v zárodku," stojí také v textech. 

Dívka se snaží zůstat optimistická. "Stát nemá žaludek na debatu, demokracii nebo svobodu. Ale nemůže všechny dostat do vězení. V určitém okamžiku mu dojdou cely," doufá dívka.

Svět se nyní obává, co Rusko chystá na první výročí války. Putin prý plánuje velkou ofenzivu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.