Ruský generál chce mít oholené vojáky. V žádném případě, hřímá Kadyrov

Kuriózní spor zamával velením ruských armád na Ukrajině. Vyvolal jej svým prohlášením generál a poslanec Státní dumy Viktor Sobolev. Ten totiž přišel s návrhem, že by se ruští vojáci měli patřičně upravit.

Součástí Sobolevova návrhu bylo i nařízení, že by se vojáci měli patřičně oholit. "Nemyslím si, že ani při těch nejtvrdších bojových aktivitách si nedokáže voják najít 15 nebo 20 minut na to, aby se řádně upravil. Civilisté se na vojáky dívají a měli by vidět symbol. Neoholeného muže si necení ani jako vojáka, ani jako člověka," prohlásil Sobolev podle portálu RBC.

Jenže právě tento návrh nenechal chladným některé čelné představitele ruské armády. Mezi nimi je zejména čečenský prezident Ramzan Kadyrov, který se sám chlubí velkými vousy. Podle Kadyrova je Sobolevovo vyjádření pouze provokací.

[chooze:article;value:479920]

Kadyrov také upozornil na nemožnost se v zákopech upravit podle Sobolevových představ. "Každý zákop má kohoutek s teplou vodou, každý voják fasuje holicí pěnu a žiletky dostává měsíc dopředu. A jeden nikdy neví. Civilista utíkající před kulkami a šokován zarostlým zjevem ruského bojovníka se nakonec může rozhodnout stát nacistou," komentoval návrh s notnou dávkou ironie Kadyrov.

Vousy mají pro Kadyrova i jeho čečenské bojovníky velký význam. Jsou totiž součástí jejich muslimského vyznání a téměř každý čečenský muž si výraznou bradu pěstuje po celý život. Některé muslimské odnože věří, že právě takto nosil vous prorok Mohamed, který je ústřední postavou islámu.

Za Kadyrova se postavil i další významný hráč, kterým je Jevgenij Prigožin. Šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny ale nařízení kritizoval z praktičtějších důvodů. "Možnost oholit se je na frontě nevídaným luxusem. Takováto omezení patří do 60. let a v moderní armádě nemají místo," prohlásil Prigožin.

Ukrajinský ministr vnitra zemřel při pádu vrtulníku u školky v Brovary:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.