Rusové jsou naštvaní na Čínu. Ve státní televizi napřímo řekli, co jim vadí

Vášnivá debata o negativním postoji Číny vůči ruským vojenským návrhům se odehrála v ruské státní televizi Rossija-1. Na diskuzi upozornil na síti X poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. 

"Ruští propagandisté diskutují o tom, zda bude v blízké budoucnosti možné rusko-čínské vojenské spojenectví. Do aliance chtějí zahrnout Írán a Severní Koreu. Nejsou v tom ale příliš optimističtí a moderátor Vladimir Solovjov nevypadá šťastně," komentoval Heraščenko.

[chooze:article;value:533956]

Jeden z diskutujících nečekaně řekl, že čínská strana není ochotna přiznat existující vojenské, politické a ekonomické vazby mezi oběma zeměmi. "Ruská federace má s Čínou docela blízké vztahy, Peking a Moskva se shodují v mnoha názorech. Naše vzájemná spolupráce je výborná, taková nebyla snad od února 1950, kdy byla uzavřena smlouva o přátelství a vzájemné pomoci s Čínou. Za soudruha Stalina byla úroveň zhruba stejná jako nyní," prohlásil.

"Pokud mluvíme o čínské zahraniční politice, Čína zjevně vůbec neusiluje o vytvoření spojenectví. Číňané to nepotřebují. A existují pro to určité důvody. K vedení války je nezbytná vojenská aliance, proto podobné smlouvy vznikají," zlobil se ruský politik v televizi. V závěru rozčíleně dodal, že je prý zjevné, že Číňané se nechystají vést válku se Spojenými státy ani se Západem.

Kremlu se nelíbil ani nedávný zásah čínských státních bank, které si došláply na ruské klienty. Peking se totiž obává amerických sankcí. Spojené státy už v prosinci oznámily, že tvrdě postihnou zahraniční finanční společnosti, které pomáhají Rusku v tažení proti Ukrajině, napsala s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg.

Podle agentury teď nejméně dvě čínské banky prověřují některé klienty. Zjišťují, zda jejich obchodní registrace, oprávnění příjemci a koneční správci pocházejí z Ruska, uvedla agentura. Čínské banky si posvítí také na klienty, kteří nejsou ruskými občany, ale v Rusku podnikají.

USA a Čína směřují k obnově vztahů. Si je diktátor, řekl ale Biden (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.