Rusové mluví o útoku na Finsko. Je to naše historická země, zaznělo

"Musíme osvobodit bratrský finský národ," prohlásila propagandistka Olga Skabajevová ve vysílání televize Rossija 1.

Finsko nazvala "historickou ruskou zemí", upozornil magazín Newsweek. V letech 1809 až 1917 bylo autonomním velkoknížectvím Ruského impéria, které se ho snažilo neúspěšně rusifikovat. Předtím spadalo pod nadvládu Švédska. To území prohrálo ve válce s carem Alexandrem I.

Skabajevová tak reagovala na vstup Finska do NATO. Jednatřicátým členským státem aliance se stalo 4. dubna. Žádost o přijetí podalo spolu se Švédskem po ruském útoku na Ukrajinu.

[chooze:article;value:502182]

Pro Moskvu se jedná o strategickou porážku. Klíčovým cílem její zahraniční politiky totiž dlouhodobě je, aby se NATO nerozšiřovalo dál k ruským hranicím. 

Propagandistku se snažil usměrnit Dmitrij Abzalov, šéf moskevského centra pro strategickou komunikaci. Nápad nezavrhl, podle něj by se teď ale nepodařilo dotáhnout ho do konce. "Nejdřív musíme osvobodit všechno ostatní, pojďme se finskými bratry zabývat až potom," řekl.

Helsinky na twitteru na burácení Skabajevové upozornil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Gerščenko. "Pozor, Finsko! Rusové už mluví o tom, že vás chtějí osvobozovat," napsal.

Putinovo diplomatické fiasko. Už ho neberou vážně ani zaostalé státy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.