Rusové mohou použít proti Francii jaderné zbraně, varuje generál Šedivý

Macron by údajně zvažoval poslání vojáků na Ukrajinu, pokud by Rusové prorazili přední linie a Kyjev o to požádal. "Většina státníků řekla, že tu situaci takto nevidí, a i generální tajemník NATO Stoltenberg takovou možnost odmítl. Takže pokud to v současné době prezident Macron znova zopakoval, tak je potřeba zjistit, do jaké míry to má konzultováno se svými partnery jak v Severoatlantické alianci, tak v Evropské unii, protože v opačném případě to není nic jiného než jenom nějaká rétorika," řekl pro TN Live generál Šedivý.

Celá Aliance by se tak podle něj do Macronova plánu nezapojila. Je tedy možné, že v tom zůstane sám. "Bylo by to pravděpodobně na nějaké bilaterální bázi, to je jedna věc. Ta druhá věc je v tom, že pokud by měla takováto vojska skutečně změnit poměr sil na bojišti, tak by to musel být podle mého názoru až nějaký možná stotisícový kontingent," upozornil Šedivý.

[chooze:article;value:553605]

Pravděpodobně by se do přímého boje s Rusy dostali Francouzi velmi rychle. "Oni potřebují vojska na bojišti, která jsou de facto mechanizovaná, tanková vojska, dělostřelectvo, ženisté a podobně, což by znamenalo, že ta vyslaná vojska ze západní Evropy pravděpodobně, nebo přímo z Francie, by se dostala do přímého vojenského konfliktu," uvedl generál.

Vedlo by to podle něj k eskalaci války. "V tomto případě by Rusko mohlo považovat ten stát, zase se bavíme asi především o Francii, za svého přímého nepřítele. Mohlo by použít některé prostředky k napadnutí toho daného státu, toho teritoria," varoval.

[chooze:article;value:547445]

S celou Aliancí totiž podle něj Rusko bojovat nezvládne. "Použití jaderných zbraní není tak nemožné, jak se například na tu situaci díváme tady u nás v případě použití jaderných zbraní amerických, francouzských nebo britských. Takže z tohoto pohledu by se skutečně mohlo tímto způsobem dospět až k tomu, že Rusové v nějakém kritickém okamžiku jaderné zbraně použijí," míní.

Premiér Petr Fiala (ODS) už dříve řekl, že Česko vojáky na Ukrajinu nepošle. "Z České republiky by mohly být vyslány nějaké skupiny maximálně pro dobrovolníky, ale určitě ne organizovaná armáda jako taková. To by skutečně muselo dojít k nějakému zásadnímu zlomu," sdělil generál.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.