Rusové si zahrávají s ohněm. Po Ukrajině chtějí vpadnout k hranicím Česka

Ačkoliv si Rusko už více než rok a půl láme zuby na Ukrajině, neustále od jeho politiků, různých odborníků a dalších osobností zaznívají ambiciózní výhrůžky o tom, který další stát ruská armáda obsadí. Po Moldavsku, Pobaltí a Polsku se objektem jejich zájmu stalo i Německo.

Neuvěřitelný výrok zazněl v úterním pořadu moderátorky Olgy Skabajevové na kanálu ruské státní televize Rossija 1. Jeho autorem je známý ruský spisovatel, který se věnuje historickým a politickým tématům, Nikolaj Starikov. Bývalí vůdci Sovětského svazu a poté Ruska Michail Gorbačov a Boris Jelcin podle něj dopustili zánik Varšavské smlouvy a umožnili sjednocení Německa, což vnímá jako chybu. 

[chooze:article;value:524757]

​"Bohužel, pokud jednáme na základě nějakých abstraktních hodnot, vede to ke zcela konkrétním problémům pro náš stát. V zájmu Ruska je jednat. Nejednat není v zájmu Ruska. To je striktně pragmatická politika," zdůraznil Starikov. "To znamená, že zvítězíme na Ukrajině a přivedeme vojska zpět (do Německa)," dodal. 

Na troufalé prohlášení kontroverzního spisovatele na sociální síti X upozornil bývalý náměstek ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. "Ruští propagandisté slibují, že jakmile zvítězí na Ukrajině, přivedou vojáky 'zpět' do Německa," napsal. 

Starikovův názor přitom v Rusku není nijak ojedinělý a extravagantní. Jak upozorňuje německý web Deutsche Welle, stejný narativ je dokonce součástí i nové ruské učebnice dějepisu, jejímž autorem je Vladimir Medinskij, politik z Putinovy strany Jednotné Rusko a exministr kultury.  

[chooze:article;value:523970]

Kolonizace Východního Německa

Jeho interpretace dějin značně podráždila německé historiky. Podle Medinského totiž sjednocení Německa po pádu Berlínské zdi v roce 1989 byla v podstatě anexe. "Z tohoto pohledu bylo sjednocení aktem kolonizace. Silný imperialistický Západ si podmanil slabý Východ," vyjádřila se k obsahu učebnice historička z Institutu Maxe Plancka Ute Frevertová. 

"Jedná se o klasickou reinterpretaci dějin. Prezident Putin tohle v různých aspektech dělal posledních 20 let. Nyní ale vše obrátil vzhůru nohama. Putin zcela přepsal dějiny. Z jeho pohledu má 'ruské impérium' plné právo vzít si území zpět. To nemá nic společného s historií založenou na faktech ani s mezinárodním právem," říká další historik Niko Lamprecht. 

Ukrajinci ohlásili zásadní průlom. Překonali nejsilnější část ruské obrany (22/9/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.