Růst o desítky procent. Úřad definitivně řekl, kolik Češi zaplatí za energie

V roce 2024 poroste regulovaná složka cen energií, oznámil ERÚ na čtvrteční tiskové konferenci. Významný podíl na tom bude mít znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje, dále růst silové elektřiny a cena systémových služeb poskytovatelů přenosové soustavy. Vliv na to má podle ERÚ i inflace, ale také letošní a loňský pokles spotřeby. 

"Stále ještě čelíme důsledkům globální energetické krize. Důsledky se postupně uklidňují, je ale potřeba mít na paměti, že na ceny má velký vliv také dekarbonizační politika. Úrovně cen nejsou do budoucna výjimkou – zůstanou i v budoucnu vyšší, než byly před energetickou krizí," zdůraznil předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček. 

U elektřiny pro domácnosti se bude jednat o celkový nárůst regulovaných cen o 65,7 %, u plynu o necelých 38,8 %. Pro zákazníky, kteří letos byli na zastropovaných částkách, se podle úřadu ceny nezvýší. Podle výše spotřeby mohou platit dokonce méně. 

[chooze:article;value:530424]

"Dopady na jednotlivé odběratele jsou a budou více individuální, než byly v minulých letech. Bude se lišit hlavně dopad v neregulované složce, která určuje většinu té finální ceny. Ta se zase řídí tím, kdy měli zákazníci uzavřené smlouvy, kdy je měnili, jaké měli délky fixace a podobně," objasnil Trávníček.

Pokud domácnosti měly předkrizové fixace, čeká je výraznější zdražení. "U nich to navýšení nejvíce způsobuje nárůst té neregulované části," dodává Trávníček. 

Regulovaná složka tvoří totiž jen část celkové ceny za energie a o její výši každoročně rozhoduje právě ERÚ. "Platíme v ní za provoz, údržbu, posilování či inovace sítí, respektive za bezpečný a spolehlivý provoz soustav," objasňuje úřad. 

Neregulovanou část ceny si pak určují samotní dodavatelé, od kterých zákazníci elektřinu a plyn odebírají. "Jedná se o klasickou tržní cenu, která je odvozená od ceny komodity na burze (tj. cen silové elektřiny a zemního plyn na velkoobchodních trzích) a řídí se obchodní strategií konkrétního dodavatele," doplňuje ERÚ. 

V případě průmyslu regulované ceny budou růst o zhruba 190 %. 

Štáby TV Nova zjišťovaly, jak se zvýšení regulované složky cen energií odrazí na cenách největších českých dodavatelů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.