Rychlejší výpovědi, delší zkušební doba. Jurečka představil novelu zákoníku práce

Návrh "flexibilní" novely zákoníku práce představil Jurečka v úterý. Navrhuje změny ve zkušebních i výpovědních lhůtách v zaměstnání.

"V rámci změn dojde k navýšení maximální délky zkušební doby a umožnění jejího prodloužení na základě vzájemné dohody zaměstnance a zaměstnavatele," píše ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). U řadových zaměstnanců maximálně na čtyři, u vedoucích na osm měsíců.

[chooze:article;value:550720]

​Skončit v zaměstnání bude naopak rychlejší. "Počátek výpovědní doby bude spojen se dnem jejího doručení druhé straně," uvádí MPSV. Urychlí to podle něj proces pro zaměstnance i zaměstnavatele.

​Podpořit by novela měla i rodiče. Zákoník práce umožní lidem na rodičovské dovolené vykonávat u zaměstnavatele na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce stejný druh práce, který vykonávali před nástupem na dovolenou.

Prodlouží se i doba, kdy rodiče dostanou stejné místo po návratu. "Bude zaručen návrat na stejnou pracovní pozici a na stejné pracoviště pro zaměstnance vracející se z rodičovské dovolené před dosažením druhého roku věku dítěte," popsalo MPSV.

[chooze:article;value:546786]

​Dále novela umožňuje i vykonávání lehké práce dětmi od 14 let o letních prázdninách nebo "samorozvrhování" směn. Bude také možné zkrátit dobu denního odpočinku v případě akutních událostí.

Změny jsou podle Jurečky inspirovány zahraničím. "Chceme, aby Česká republika byla konkurenceschopná a nehrála v Evropě druhé housle. K dosažení tohoto cíle je nezbytný moderní a pružný pracovní trh," řekl ministr.

Výpovědi bez důvodu dělí koalici. Stanjura na návrhu trvá, Jurečka ho tvrdě odmítá (04/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.