S dlouhodobou fixací energií bych byl opatrný, varuje expert. Ceny půjdou dolů

Vládní zastropování cen energií bylo podle Jiřího Gavora užitečné opatření pro první polovinu tohoto roku a pomohlo stabilizovat trh na začátku roku v době, kdy energetická krize "naplno zuřila". Od začátku března se pak začaly objevovat první podstropové nabídky, ke kterým se postupně přidávali další a další dodavatelé.

"Nyní prakticky už není dodavatel, který by neměl v nabídce, aspoň pro nové zákazníky, ale většina z nich už i pro stávající zákazníky, ceny pod vládním cenovým stropem. Takže to bylo dobré opatření, splnilo svůj účel, ale od dalšího roku už se bez něj obejdeme," řekl Gavor.

[chooze:article;value:524907]

​Existuje však jedna výjimka, a to jsou podle jeho slov "nešťastníci", kteří koncem minulého roku v době vysokých cen uzavřeli dlouhodobou fixaci. "Řada z nich třeba i na tři roky, s cenami pořád ještě vysoko nad vládním stropem. A to je smluvní závazek, který platí. To může být problém pro statisíce z nás," uvedl Gavor.

Ceny v dalších letech

Podle Gavora však dodavatelé budou mít snahu s odběrateli uzavřít jinou smlouvu s nižšími cenami. Pokud někomu právě teď končí fixace, doporučuje být opatrný v případě uzavírání dlouhodobé fixace. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že trh ještě půjde postupně dolů. 

"Ceny na rok 2025 a 2026 budou zřejmě ještě nižší než na příští rok. Pokud si ceny zafixujete nyní, asi byste riskoval, že ten třetí rok budete platit ještě zbytečně hodně," uvedl Gavor a doporučil, aby si zákazníci ve smlouvě zkontrolovali, kdy jim fixace končí, a měsíc a půl předtím začali zkoumat trh.

[chooze:article;value:524094]

​Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) na začátku října pro Českou televizi uvedl, že elektřina v příštím roce může plošně zdražit, a to nejvýše do deseti procent.

"Druhou polovinu naší faktury neurčují dodavatelé. Určuje to energetický úřad. V podstatě je to platba za dráty, za přenos elektřiny, za distribuci elektřiny, tu opravdu nemůžeme ovlivnit. Tam lze čekat docela významné zdražení," vysvětlil Gavor a připomněl, že od 1. ledna 2024 končí příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Ve výsledku se tak podle něj účet odběratelů nebude příliš lišit od situace, do které vstupovali na začátku tohoto roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.