S psychickými nemocemi bojují i některé české celebrity. Snaží se bořit tabu

Šířit osvětu o mentálním zdraví dospělým i dětem. Tak to je cílem nového podcastu novinářky Lucie Šáleové s názvem Ne(závislá). "Já sama jsem si prošla anorexií, alkoholismem a úzkostnou poruchou. A nemocnice Motol je moje srdcovka, protože mi tam před 21 lety zachránili život. Přišla jsem tam se 40 kily a bez jejich pomoci bych vyhladověla," popsala Šáleová.

Otázka psychické pohody a stability sice už není tabu, přesto se někteří bojí své problémy přiznat. I proto se celebrity rozhodly jít s kůží na trh. "Malému bylo osm měsíců, měla jsem silnou úzkost, panickou ataku a v tu dobu jsem řídila na dálnici s malým miminkem. Myslela jsem, že je to infarkt. Musela jsem zastavit a zavolat si sanitku," popsala spisovatelka Iva Frühlingová

[chooze:article;value:522747]

​"Pak jsem se z toho dlouho dostávala a brala jsem léky. Když jsem vysazovala antidepresiva, tak jsem byla hospitalizována, aby se to nevracelo. Tam jsem potkala DJ Roxtara, udělali jsme dva songy. Zkrátka všechno špatné je k něčemu dobré," doplnila Frühlingová.

Duševní onemocnění může postihnout kohokoli. Včasná pomoc může mnohdy dokonce zachránit život. "Pomohlo mi, že jsem chodil na terapie, kde mi hodně pomohli nejen lékaři, ale i terapeuti začít si vážit sám sebe a starat se o sebe. To jsem moc nedělal. Prošel jsem si i obdobím, kdy jsem víc pil, takže jsem to úplně utnul a od té doby jsem spokojený," popsal bývalý fotbalista Jan Rajmont.

[chooze:article;value:521485]

​Nedávno se k psychickým problémům přiznala i moderátorka Televizních novin Kristina Kloubková. "Rady, co dělat, nikdo nikomu dát nemůže. Pro mě je důležité odpočívat a nebýt na 100 %. Nikdy nebudu dokonalá máma, ale snažím se to zvládat s nadhledem. Takže člověk se musí prostě hlídat a odpočívat. Otevírat nitro druhým není lehké, ale je potřeba ukázat, že to světlo na konci tunelu tu vždycky je," uzavřela moderátorka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.