"S tím jsme se ještě nesetkali." Pravidla školy pro tělocvik zarazila i ministerstvo

Základní škola Vorlina ve Vlašimi měla na rodiče svých žáků nezvyklý požadavek. Pro účast dětí na tělesné výchově od nich chtěla potvrzení o zdravotní způsobilosti. To ale znamenalo nejen návštěvu lékaře, ale zároveň i výdaj často překračující 300 korun. U rodiny s více dětmi to tak mohlo znamenat slušný zásah do rodinného rozpočtu.

"Chodí mi tam vnoučata. Ve škole jim řekli, že pokud nebudou mít to potvrzení, budou mít z tělocviku neomluvené hodiny. Druhá škola, která tady je, to nevyžaduje. Přece když je dítě nemocné, tak to rodiče dají škole logicky vědět. Ale pokud je zdravé, tak přece nepotřebuje nějaké potvrzení," postěžoval si redakci pan Vladimír.

Této praxi se podivovali i na ministerstvu školství. "Přiznám se, že jsem se s něčím podobným ještě nesetkala," nechala se slyšet mluvčí resortu Tereza Fojtová.

[chooze:article;value:521894]

Podle ředitele školy Petra Jíši ale měla škola pro zavedení tohoto pravidla důvody. "Posudek jsme vyžadovali především z důvodu povinnosti školy zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví žáků podle školského zákona a zároveň jsme brali v potaz příslušný metodický pokyn ministerstva školství," vysvětlil.

"Tam se uvádí, že pro účast na některých vzdělávacích činnostech školy, například na škole v přírodě, sportovních a tělovýchovných akcích, výuce plavání nebo lyžařském výcviku, se vyžaduje zdravotní způsobilost," doplnil Jíša. Zároveň dodal, že dětem nehrozila automaticky neomluvená hodina, přiznal ale, že byly z některých náročnějších aktivit vyloučeny.

Dále Jíša zdůraznil, že potvrzení má platnost dva roky a že jej rodiče mohli využít na různých zotavovacích akcích mimo školu, jako jsou třeba různá soustředění nebo tábory.

[chooze:article;value:521253]

Podle ministerstva školství ale ani tak není k takovémuto požadavku důvod. "Povinnost informovat o zdravotním stavu vzniká pouze v případě, kdy má žák zdravotní obtíže, případně když dojde ke změně zdravotního stavu, a nikoli když je nemá," upozornila Fojtová.

"Školský zákon tedy v žádném případě neukládá řediteli základní školy povinnost vyžadovat potvrzení o zdravotní způsobilosti. Tento postup nemá žádnou oporu v zákoně, je nadbytečný nad rámec zákona a zcela zbytečně zatěžuje praktické lékaře," doplnila mluvčí.

[chooze:article;value:521298]

Redakce TN.cz následně ředitele školy s argumentací ministerstva školství seznámila. Vezme ji prý v úvahu. "Vzhledem k upřesňujícímu výkladu MŠMT, který jste nám poskytli, budeme nadále vyzývat zákonné zástupce k dodání posudku v případě, že jejich dítě má jakékoliv omezení nebo zdravotní obtíže, a požadovat platný posudek u všech účastníků lyžařských výcvikových kurzů a akcí školy delších než pět dnů, jak ukládá zákon," sdělil.

Pokud i vy máte problém s některými rozhodnutími školy, kam chodí vaše děti či vnoučata, existují i oficiální cesty, jak si na počínání daného ústavu stěžovat. "Lidé se můžou obrátit na zřizovatele školy, tedy u základních škol většinou na obec, u středních na kraj, a pokud by neuspěli, můžou si stěžovat také prostřednictvím České školní inspekce," poradila mluvčí ministerstva.

Čeští ředitelé jsou nejvíce byrokraticky zatížení v EU, říká ministerstvo školství:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.