S Vánocemi se pojí i řada tradic a pověr. Pozor hlavně na vynášení smetí a praní

Živý, nebo umělý stromek? Zdobit s předstihem, anebo až na Štědrý den? Na tom se Češi prostě neshodnou a v některých rodinách to dokonce kazí vánoční atmosféru a způsobuje hádky.

"U nás v rodině jsme vždycky měli živý stromeček a zdobili ho až na Štědrý den. A tak si myslím, že to je správně," řekla přesvědčeně Kristýna.

[chooze:poll;value:e91f319ff3fc621652fb08206443517199b455b0;layout:tn_nova]

Ať tak, či tak – chybu prý neuděláte. Pozor si ale dejte na vánoční jmelí. Jen to darované zajistí štěstí a lásku na celý příští rok.

Součástí Štědrého dne má být i zlaté prasátko – vidět ho můžete jen, když do východu první hvězdy nebudete jíst.

[chooze:article;value:480999]

​Po štědrovečerní večeři ještě před rozbalováním dárků nezapomeňte rozkrojit jablíčko – kdo v něm najde hvězdičku, bude ho příští rok provázet jen zdraví.

V případě, že najdete křížek, okamžitě utíkejte pro sekyrku. Když si na ni stoupnete holou nohou, podle pověr vás ochrání minimálně od bolestí dolních končetin.

Tradicí, která se dodržuje téměř v každé domácnosti, je i pečení cukroví. Štěstí vám to sice nezaručí, ale Vánoce budete mít alespoň o něco sladší.

Rozhodně nezapomeňte na lití olova – vzniklý tvar totiž může odhalit vaši budoucnost. Pokud si dáte pod talíř kapří šupinu, budete mít hojnost, ale pokud ji šoupnete do peněženky, budou se Vám tam držet peníze.

Svobodné dívky by v sobotu měly házet střevícem. Pokud bude špička směřovat ke dveřím, slečnu brzy čeká svatba. V opačném případě zůstane doma.

A pozor si dejte na vynášení smetí. Spolu s ním by z domu odešlo i štěstí. A zapomeňte i na praní a věšení prádla – podle pověr by vám zemřel někdo z blízkých.

[chooze:poll;value:d0a90ff83f7fe8e1a8415402466ec47408d779b1;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.