Sběratel koupil ve vetešnictví nádoby za pár stovek. Prodal je za 1,6 milionu

Dvě keramické nádoby vyrobené v 18. století za vlády dynastie Čching se tento týden v aukční síni Roseberys vydražily za 59 800 liber (přibližně 1,6 milionu korun), informoval portál CNN.

"Pomalovány jsou technikou 'doucai', která se používala v dřívější dynastii Ming. Tehdy se vzory před glazováním obkreslovaly modrou barvou," sdělil zástupce ředitele a vedoucí oddělení asijského umění aukční síně Bill Forest.

[chooze:article;value:430983]

Na 11,5centimetrové keramice jsou vyobrazeny rozkvetlé chryzantémy a lotosové květy v červené, žluté a zelené barvě právě s modrou glazurou. Podle Foresta jde navíc o vzácnost, protože čínský císařský porcelán byl objednáván pouze pro říšský dvůr. Cenný původ navíc potvrdila šestimístná pečeť na samotných nádobách, píše portál People.

Pořídil si je přitom vášnivý sběratel keramiky v jednom z londýnských vetešnictví za 20 liber (asi 546 korun). Přestože neznal jejich pravou hodnotu, strašně se mu líbily a chtěl je za každou cenu mít. Až při bližším prozkoumání doma dotyčný zjistil, že by mohly mít velkou hodnotu. Odvezl je proto do aukčního domu. Prodejce plánuje věnovat značnou část zisku charitě, které vetešnictví patří. Přesnou částku ale neuvedl.

Podobná keramika se stejným designem se přitom v dražbách prodala i za mnohem více. V listopadu 2021 se v londýnské aukční síni Sotheby´s vydražily dvě sklenice s víčky za 277 200 liber (kolem 7,5 milionu korun).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.