Schillerová: Místo války investujme do dopravy. Naivní, odsoudili ji politici

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) v pondělním rozhovoru s moderátorem Čestmírem Strakatým řekla, že by Česká republika měla na místo investování do obrany investovat spíše do dopravní infrastruktury.

"Já se vždy osypu, když čtu vyjádření šéfa generálního štábu Řehky o tom, že se máme připravit na válku. Nejsme ve válce, chceme žít v míru. Naše závazky plnit samozřejmě musíme a chceme, jenom to musí odpovídat tempu, které si můžeme dovolit," řekla v rozhovoru Schillerová.

Jenže právě její návrh na to, aby Česko investovalo spíše do dopravní infrastruktury než do obrany, vzbudil vlnu rozporuplných reakcí. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) je z výroku Schillerové zklamaná, místopředseda Poslanecké sněmovny a spolustraník Schillerové Karel Havlíček (ANO) naopak tvrdí, že výdaje na obranu nikdo nezpochybnil.

[chooze:article;value:527444]

​Černochová: Bezpečnost je nejdůležitější

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) si stojí za tím, že zajištění bezpečnosti je nejdůležitější funkcí státu. "Aby na nás potenciální agresor nezaútočil, musí vidět, že by si vylámal zuby a rozmyslel si to. V tom jsme my i Evropa zaspali, proto musíme investovat do tanků a střel, o kterých paní předsedkyně pohrdavě mluví," řekla pro TN.cz.

"Aby nebyla válka a mohli jsme stavět dálnice, které nám nikdo nevybombarduje. Tak jednoduché to je a divím se, že to nechápe předsedkyně klubu ANO a bývalá vicepremiérka," doplnila Černochová a dodala, že je "zklamaná, jestli v tom není na české politické scéně shoda".

Předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) Schillerovou dokonce označila za "hlásnou troubu ruské propagandy". Pro TN.cz pak řekla, že výrok bývalé ministryně je skandální a nebezpečný.

[chooze:article;value:527443]

​"Mezi základní funkce státu patří obrana občanů, protože tu si nikdo nezajistí sám. Investice do obrany dělá naše vláda právě proto, aby byli naši občané v bezpečí, k odstrašení případných agresorů. Když na nějakou zemi létají rakety, jsou její obyvatelé jistě vděční za protiraketovou obranu a nějaká opravená okreska je jim v tu chvíli vcelku jedno, Ukrajinci by mohli vyprávět…" dodala Pekarová Adamová.

Výrok exministryně Schillerové odsoudil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). "Někteří lidé si bohužel v míru žít nepřejí. Třeba Vladimir Putin neváhá zaútočit pod různými záminkami na svoje sousedy. Bagatelizovat nutnost připravit se na obranu před takovými agresory je nezodpovědné a hraničí to s naivitou," řekl.

"My taky chceme investovat do dopravní infrastruktury. Ale pokud se zároveň vykašleme na investice do bezpečnosti, hrozí, že nám ta dopravní infrastruktura bude sloužit hlavně k rychlé evakuaci, kdyby sem znovu vtrhli okupanti," dodal Rakušan.

"Jako vláda jsme se jasně zavázali, že budeme dávat 2 procenta HDP na obranu," připomněl šéf Pirátů Ivan Bartoš. "V souvislosti s válkou na Ukrajině jsou nyní výdaje na obranu doslova existenční potřebou. U Pirátů jsme zvyklí, že se závazky dodržují, což ovšem pro hnutí ANO nikdy neplatilo," doplnil.

[chooze:article;value:532362]

Ať okamžitě skončí, hřmí Zdechovský

"Vyjádřeni paní Schillerové je fakt nehorázný blábol," zhodnotil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). "V době, kdy 700 kilometrů od našich hranic zuří válka, tak nechtít investovat do obrany může jen absolutní politický tupec," dodal.

Na armádě se podle něj navíc několik let šetřilo, v mnoha oblastech je zastaraná výbava a vojákům prý chybí i výzbrojní součástky. "Za tohle vyjádření by měla paní bývalá ministryně okamžitě odejít z politiky a omluvit se občanům České republiky," uzavřel.

Podle europoslance Mikuláše Peksy (Piráti) by se navíc na obranu neměla zaměřit jen Česká republika, ale Evropská unie jako celek. Ta by prý měla vytvořit obrannou koncepci, ze které vyplyne, kolik má jaký stát do čeho investovat.

"Diskuse okolo výroku paní Schillerové je jen symptom celkového chaosu, ve kterém se daří pouze populistům, jako je ona, a lobbistům zbrojních podniků, zatímco obrana Česka i celé Evropy chřadne," zhodnotil Peksa.

[chooze:article;value:536260]

​Havlíček: Obranu nezpochybňujeme

Rozvoj české armády podpořil i šéf hnutí SPD Tomio Okamura. "Hnuti SPD podporuje modernizaci české armády. V tomto okamžiku z hlediska zadluženého státního rozpočtu ale musí být prioritou zlepšení podmínek životu českých občanů včetně investic do infrastruktury," řekl pro TN.cz.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Karla Havlíčka (ANO) ale výdaje na obranu nikdo nezpochybňuje. "Za nás jsme je zvýšili ze 42 na 85 miliard. Ale jsme názoru, že meziroční skok o 40 miliard nemůže dopadnout z pohledu efektivity investic dobře," vysvětlil.

"Jedna věc je utratit peníze, druhá je nezbytnost takového výdaje ve vazbě na reálné potřeby a kvalitní soutěž. A jestliže jsme v době, kdy chybí zdroje ve školství, dopravě či zdravotnictví, nabádáme k vyšší obezřetnosti a rozumnému rozložení výdajů," doplnil.

[chooze:article;value:536376]

​Schillerová si za vším stojí

Poslankyně Schillerová ale TN.cz sdělila, že si "za svými slovy v kontextu celého rozhovoru" stojí. "Nikde netvrdím, že by se do obrany investovat nemělo, hovořila jsem o celkovém rozložení investic, které by měly mít v první řadě za cíl, abychom rozhýbali ekonomiku, kterou vláda zadusila, abychom zastavili nejvyšší propad reálných mezd mezi OECD a aby jednoduše přestali lidé chudnout," řekla.

"Když se na tu obranu podívám řečí čísel, tak právě vláda hnutí ANO s ministrem financí Babišem zastavila v roce 2014 propad výdajů na obranu z doby vlád ODS a TOP 09 a za těch osm let jsme je naopak zvýšili více než dvojnásobně. Vyjádřeno absolutními čísly stouply výdaje na obranu ze 42 na 85 miliard korun. Vyčítat tedy mně nebo komukoliv z hnutí ANO, že nepodporoval obranu, je naprosto nemístná demagogie," uvedla.

"Ta hysterie některých politiků na sociálních sítích, a zejména jejich slovník, mi skutečně připomíná slovník z dob hluboké totality, kdy každý, kdo se odchýlil od stranické komunikační linky, byl okamžitě onálepkován jako imperialistický živel. Já na to ale přistupovat nehodlám a opravdu nevidím nic špatného na tom, když řeknu, že nejsme ve válce a že si přeju mír," uzavřela Schillerová.

K vyrovnanému rozpočtu máme daleko, přiznal Stanjura. Schillerová slibuje návrat EET:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.