Schyluje se k velmi vzácnému hurikánu. V historii ho zaznamenali pouze dvakrát

Úřady (nejen) ve Spojených státech bedlivě sledují vývoj počasí nad Atlantickým oceánem, kde v těchto dnech postupuje tropická cyklóna. Ještě v pondělí její síla odpovídala tropické depresi, tedy prvnímu stupni. Už ten den ovšem zesílila na druhý stupeň – tropickou bouři – a s názvem Bret se stala druhou pojmenovanou bouří v letošní sezóně. 

Odborníci ale předpovídají, že u druhého stupně nezůstane. Očekává se, že v příštích dnech Bret zesílí na hurikán. Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) informoval, že by se tak mělo stát před víkendem. "Předpokládá se, že Bret zesílí a ve čtvrtek a v pátek se bude pohybovat přes Malé Antily (ostrovy v Karibiku, pozn. red.) v intenzitě hurikánu, což s sebou přinese riziko záplav, silného větru a nebezpečných vln," varuje úřad. 

https://twitter.com/zoom_earth/status/1670898530255265792?s=20

Zatím je podle něj těžké předvídat trajektorii, a upřesnit tak, které ostrovy by se měly mít na pozoru. Sledovat vývoj bouře Bret by podle něj měli všichni obyvatelé Malých Antil a Portorika. 

​Hurikány v červnu nejsou v Atlantiku běžným jevem. Jak upozorňuje web Fox Weather, průměrně se první hurikán formuje až 11. srpna. V červnu v Atlantiku bývají běžné tropické deprese, nikoliv ale bouře a rozhodně ne hurikány. "Jedná se o poměrně vzácnou červnovou událost. Máme výrazný náskok, i proto je tu důvod k obavám," řekla meteoroložka Fox Weather Kendall Smithová. 

[chooze:article;value:510011]

​Od roku 1850 se v červnu v této oblasti zrodily pouze dva hurikány. V roce 1933 první, který se zformoval 24. června a o tři dny později zpustošil karibský ostrov Trinidad. Podruhé to byl hurikán Elsa, který na nejvyšší stupeň cyklóny zesílil 30. června 2021. Největší škody způsobil na pobřeží USA a v Karibiku. 

Podle NOAA má Bret ideální podmínky pro zesílení na hurikán. Do karet jí hraje vítr i abnormálně vysoká teplota oceánu. Jakmile se ale dostane do Karibiku, očekává se, že opět zeslábne. "Do systému by měl začít pronikat sušší vzduch, což pravděpodobně způsobí, že začne slábnout," vysvětlil úřad. 

Na Česko mezitím udeřila vlna veder, kterou vystřídají silné bouřky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.