Se střídáním času si láme hlavu celý svět. Odborníci mají jasno, který zvolit

V Česku začíná středoevropský letní čas platit letos 31. března. Hodiny se ve dvě ráno posunují vpřed, 27. října se zase vrátí zpět. Evropský parlament už před několika lety schválil konec střídání času. Politici si ale nevědí rady, který má zůstat. Podle vědců z Astronomického ústavu je to ale jasné.

"Středoevropský čas vyhovuje všem evropským státům, kromě těch hodně na východě, jako je Ukrajina, nebo hodně na západě, jako je třeba Portugalsko nebo Irsko. Ale tam už si hodinky stejně musíte přetáčet. Středoevropský čas bez zavádění letního času podporuje i Akademie věd České republiky, konkrétně její Fyziologický ústav," napsal Astronomický ústav na facebooku.

Chaos ve světě

Evropská unie navíc není jediná, kdo si se změnou času neví rady. Například v USA tamní Senát schválil, že zůstane jen letní čas, ale Sněmovna reprezentantů to nepodpořila. I letos se tak 10. března zase měnil čas.

[chooze:article;value:548604]

"Ke změně času dochází v každém časovém pásmu v USA vždy ve 2:00 místního času. Havaj a většina Arizony ovšem letní čas nepoužívá. V Kanadě na letní čas přechází většina oblastí, ale opět ne úplně všechny," vysvětlil Astronomický ústav.

Velký zmatek nastal i v Mexiku. Tam letní čas trvale zrušili. To ale u hranic s USA způsobilo zmatek. Pohraniční města jako Ciudad a Juárez tak stále mění čas stejně jako USA.

"Člověk si myslí, jaký je v tom pořádek, a přitom je v tom neuvěřitelný chaos… Skoro jako v 19. století," poznamenal ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Tři argumenty pro středoevropský čas

Pro ponechání pouze středoevropského času, kterému běžně říkáme zimní, má Akademie věd ČR tři argumenty. V létě podle jeho odborníků netrápí a v zimě pomůže. "V letních měsících se sice setmí dříve, ale v těch zimních bude ráno dříve světlo. Nebo chcete mít v zimě před devátou stále šero?" ptají se na webu Stredoevropskycas.cz.

[chooze:article;value:543843]

Zároveň podle vědců prospívá organismu. Více světla poránu totiž více odpovídá našim vnitřním hodinám a tím prospívá různým orgánům, včetně mozku.

Posledním argumentem je, že je středoevropský čas přírodní. "Přírodě i člověku je bližší, je to čas symetrický ke Slunci, tedy když je v poledne Slunce nad jihem," vysvětlili vědci.

"Ponechání trvalého středoevropského času poskytne lepší seřízení našeho časového biorytmu s denní dobou a tím bude mít pozitivní dopad na zdraví člověka," uvedla Alena Sumová z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR. 

[chooze:poll;value:820e432b10de866bd2bf86b89a074dd9892b76fc]

Poruchy spánku zhoršují spaní. Odbornice poradila, jak snáze usnout:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.