Sedavé zaměstnání vede k demenci. Nepomůže ani cvičení, zkontrolujte si 5 příznaků

Američtí vědci šokovali studií o dopadech sedavého zaměstnání a jeho vlivu na rozvoj demence. Vyvrátili totiž tvrzení, že prevencí proti demenci je pravidelné cvičení. Pokud totiž člověk sedí deset a více hodin denně, má prý mnohem vyšší šanci, že se u něj demence rozvine. A to právě i navzdory tomu, že se snaží cvičit.

Jak uvádí deník The Washington Post, studie se zúčastnilo 49 841 mužů a žen ve věku 60 a více let. Vědci z kalifornské univerzity, jejichž studii sdílel lékařský portál Jama Network, s pomocí algoritmů umělé inteligence pravidelně zkoumali zdravotní stav těchto lidí. Zaměřovali se na sedací návyky a zdraví mozku.

Studie ukázala, že lidé, kteří seděli deset a více hodin denně, měli o osm procent vyšší šanci, že se u nich rozvine demence, než lidé, kteří seděli denně méně hodin. Ještě více šokující bylo ale zjištění, že lidé, kteří seděli 12 a více hodin denně, měli v porovnání s těmito lidmi riziko vyšší až o 63 procent.

[chooze:article;value:525189]

​Podle Světové zdravotnické organizace existuje hned několik příznaků demence. Objevit se mohou například změny nálad či chování. Mezi symptomy, které se objevují jako první, pak patří například:

​Podle profesora biologických věd a vedoucího studie Davida Raichlena je vyšší procento zapříčiněno tím, že se sezení během dne sčítá. "Celý den sedět v kanceláři, pak v autě a před televizí. To se nahromadí," vysvětlil.

[chooze:article;value:523161]

​Vliv na oddálení výskytu demence tak prý nemá ani pravidelné cvičení. Mnohem lepší je údajně to, když člověk sedavé aktivity vymění za pohyb. "Pokud vaše práce vyžaduje hodně času u stolu a počítače, hledejte během dne příležitosti k pohybu – procházejte se při telefonování, naplánujte si schůzky venku, vyzvedněte si oběd místo donášky," radí.

Podle Raichlena je vyšší riziko zapříčiněno tím, že sezení ovlivňuje průtok krve do mozku. Ten pak nemá dostatek kyslíku. Poselství této studie tedy podle jejího autora zní: "Méně seďte, více se hýbejte."

Vědci oznámili průlom. Úspěšně testují lék na Alzheimerovu chorobu (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.