Šéf DEA v Mexiku byl v tichosti odvolán kvůli vazbám na drogové právníky

Nicholas Palmeri se stýkal a trávil dovolenou s právníky drogových bossů v Miami, což podrobně dokládají záznamy, které měla k dispozici agentura Associated Press. Jeho pád tak následoval po pouhých 14 měsících ve funkci mocného regionálního ředitele DEA, který dohlížel na desítky agentů v Mexiku, Střední Americe a Kanadě.

Samostatná interní vyšetřování však odhalila další prohřešky, včetně stížností na laxní přístup k pandemii koronaviru, které vedly k tomu, že dva nemocní agenti museli být urgentně letecky přepraveni z Mexika do USA. K dalším selháním, které bylo zveřejněno teprve minulý týden, patřilo Palmeriho schválení použití prostředků na boj proti drogám na nevhodné účely a snaha o získání finančních prostředků na vlastní narozeninovou oslavu.

[chooze:article;value:452081]

"Post regionálního ředitele v Mexiku je nejdůležitějším postem v zahraničních operacích DEA, a když se něco takového stane, je to skandální," řekl Mike Vigil, bývalý šéf mezinárodních operací DEA. "Je to o to horší, protože situace v Mexiku se zhoršuje," dodal Phil Jordan, bývalý ředitel zpravodajského centra DEA v El Pasu. "Pokud tam nemáme silného regionálního ředitele nebo odpovědného agenta, působí to proti celkovým operacím agentury, protože všechno prochází přes Mexiko, ať už jde o zboží pocházející z Kolumbie, nebo fentanyl, který proudí přes Čínu. To nelze brát na lehkou váhu."

https://twitter.com/AP/status/1619154776620515329?cxt=HHwWgoC-jZqssvgsAAAA

Palmeriho odvolání patří k rostoucímu počtu pochybení, která se týkají hlavního národního protidrogového úřadu v době, kdy jsou jeho rozsáhlé zahraniční operace zahrnující 69 zemí pod drobnohledem externího přezkumu, který nařídila správkyně DEA Anne Milgramová.

Tato revize přišla v reakci na případ Josého Irizarryho, zneuctěného bývalého agenta, který si nyní odpykává dvanáctiletý trest ve federálním vězení poté, co se přiznal k praní špinavých peněz pro kolumbijské drogové kartely a odčerpávání milionů ze zabavených drog, aby mohl financovat své mezinárodní lety soukromým letadlem a večírky s prostitutkami.

Palmeriho případ je v posledních měsících již druhým skandálem, který vrhá špatné světlo na často nevhodné vztahy mezi úředníky DEA a miamskými advokáty zastupujícími některé z největších latinskoamerických drogových bossů. V loňském roce federální prokurátoři obvinili agenta DEA a jeho bývalého nadřízeného z vyzrazení důvěrných informací dvěma nejmenovaným miamským obhájcům výměnou za 70 000 dolarů v hotovosti.

Jeden z těchto advokátů, kterého současní i bývalí američtí představitelé identifikovali jako Davida Maceyho, byl rovněž zapleten do vyšetřování Nicholase Palmeriho. Interní vyšetřovací záznamy ukazují, že Macey hostil Palmeriho a jeho manželku po dva dny ve svém domě na Florida Keys. Tato služební cesta podle vyšetřovatelů nesloužila žádnému užitečnému pracovnímu účelu a porušila pravidla upravující kodex kontaktů s advokáty podezřelých osob.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.