Šéf lidického památníku zuří. Pikniky a exkrementy na místě, kde vraždili nacisté

[chooze:gallery;value:36202]

​Poslední kapkou pro historika Stehlíka byla situace dva dny před 82. výročím vyvraždění Lidic. "Tričko pěkně dolů, svačinky s sebou a šup uspořádat si piknik přímo na pietní území. Jen pár metrů od hromadného hrobu povražděných 173 lidických mužů a přímo na troskách domu č. p. 10, ve kterém až do 10. června 1942 bydlely rodiny Brejchových, Ramešových a Saidlových," napsal na facebooku.

Hutníky Karla Brejchu a Josefa Rameše i úředníka Františka Saidla s mladším bratrem Karlem nacisté zastřelili. Pětiletého Pepíčka Brejchu udusili v plynovém autě v Chelmnu a paní Anežku Saidlovou zavraždili v koncentračním táboře.

"Přiznám se, že mi je z toho, co někteří lidé na pietním území v Lidicích předvádějí, až fyzicky špatně," uvedl Stehlík. Skupina, která si bez triček udělala piknik, navíc nebyla jediná.

"I v jiných dnech je to stejné. Mnozí neprojeví zavražděným obyvatelům Lidic ani tu elementární úctu. Pořvávají po pietním území, pouští zde hlasitou hudbu a zanechávají za sebou povalující se exkrementy svých psích mazlíčků. Pokud se jim pokusíte cokoliv říct, následuje agrese a nadávky," dodal.

[chooze:article;value:552836]

Žijeme podle něj v době sobců a hlupáků. "V zemi, kde z nějakého důvodu nemalá část jejích obyvatel neví o její minulosti vůbec nic. Protože pokud by věděla, nemohla by se takto chovat. Abych nezapomněl. K tomu pikniku vám dobrou chuť opravdu nepopřeji!" vzkázal.

Nejčastěji se totiž podle něj takto chovají Češi, kteří přesně vědí, kde jsou. Nechávají tam navíc volně pobíhat psy, což je také zakázané. Všude okolo je vyvěšený návštěvnický řád i s piktogramy.

Rád by na místě viděl pořádkovou službu. "Ale nikdo vám nedá takové finanční prostředky, aby to byla skutečně efektivní a kvalitní pořádková služba," poznamenal.

Lidice hledají peníze na opravu památníku obětí války, potřebují miliony (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.