Senát přijal úsporný balíček. Prošel beze změn

Úsporný balíček, který navrhuje vláda, je o krok blíže svému naplnění. Senátoři ve středu schválili návrh, který má ozdravit veřejné finance. Pro balíček hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorů. Proti jich bylo jen deset. Nyní tak zbývá už jen podpis prezidenta Petra Pavla.

Ministr Zbyněk Stanjura (ODS) na počátku schůze uvedl, že návrh zákona je podle něj odvážný krok a velmi cenný kompromis. Plní podle něj v kombinaci s návrhem státního rozpočtu na 2024 tři základní cíle –⁠ snižování schodku rozpočtu, udržení investiční aktivity státu a udržení sociálního smíru.

Na reportáž o schválení úsporného balíčku se můžete podívat zde:

"Musíme si položit otázku, zda potřebujeme konsolidovat finance. Odpověď zní ano. Druhou otázku, kterou si musíme položit je, jestli jsou veřejné finance v dobré kondici, tak poctivá odpověď je, že nejsou," řekl na úvod v Senátu Stanjura. ​Uvedl, že si je vědom, že plánované kroky jsou nepopulární, ale že jsou nutné. Na závěr své řeči požádal Senát, aby zákon podpořil.

[chooze:article;value:523231]

Někteří senátoři měli k balíčku výhrady. Senátor Michael Canov (SLK) před týdnem hlasoval na Ústavně-právním výboru proti doporučení na přijetí daňového balíčku a přednesl pozměňovací návrh týkající se obcí a krajů, se kterým neuspěl. "Jsem připraven předložit pozměňovací návrhy, které zachovají pro obce a pro kraje zasloužený podíl z vybraných daní," prohlásil ve středu na plénu Canov. Uvedl ale, že ví, že balíček bude schválen beze změn.

Předseda senátního hospodářského výboru Miroslav Plevný (STAN) na plénu řekl, že se nepovedlo vyvrátit všechny obavy, které návrh vyvolává. Senát má proto přijmout doprovodné usnesení. Podle něj by pak ministerstva měla přijmout opatření na ochranu energeticky náročného průmyslu, nebo snížit daňové sazby u balené minerální a kojenecké vody a navrhnout.

​Menstruační pomůcky a víno

Předseda senátorského klubu SEN21 a Pirátů Václav Láska ve středu na plénu navrhl zdanění tichého vína pro velké vinařské firmy. "Spotřební daň by činila 1170 korun za hektolitr, tedy polovinu sazby na šumivá vína," řekl Láska. Výnos z takové daně by pak měl být 1,5 až 2 miliardy ročně a týkal by se 70 procent vín dovážených ze zahraničí.

S jeho návrhem nesouhlasil senátor Rostislav Koštial (ODS), který na plénu řekl, že nulovou spotřební daň mají prakticky všechny vinařské státy v Evropě. O způsobu danění bude ještě jednat 28. listopadu pracovní skupina na ministerstvu zemědělství.

[chooze:article;value:526616]

​Senátorka Adéla Šípová pak (za Piráty) na plénu představila návrh, kterým by se menstruační pomůcky dostaly do nižší daňové sazby. Návrh tam má zahrnout také dětské pleny. Je proti tomu, aby byly zdaněny 21procentní sazbou.

Tato změna má pomoci také ženám v nouzi, například samoživitelkám, které už tak hospodaří s napjatým rozpočtem. K pultíku donesla menstruační pomůcky aby demonstrovala, jak vypadají a kolik stojí. Uvedla, že jedny menstruační kalhotky stojí okolo 500 korun, stejně tak i kalíšek. 

"Protože chci být rozpočtově odpovědná, navrhuji řešit tento výpadek zdaněním tichého vína, které by přineslo výrazný příjem," řekla v Senátu Šípová s tím, že jde o doporučení Národní ekonomické rady vlády. Menstruační pomůcky pak nechala v místnosti, aby si je senátoři mohli prohlédnout.

[chooze:article;value:523540]

​Soubor opatření, který mění 65 zákonů, má konsolidovat veřejné finance a snížit schodek státního rozpočtu v příštím roce o 97 miliard. V příštích dvou letech jej má zlepšit o 150 miliard. Balíček například zavádí pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty –⁠ 12 a 21 procent. V nižší sazbě budou mimo jiné potraviny nebo zdravotní pomůcky, do vyšší se přesunou některé služby nebo točené pivo.

Sám Stanjura přijal výtky senátorů a prohlásil, že se jimi bude zabývat vláda. "Nemám s tím žádný problém, byť s některými těmito návrhy nesouhlasím," řekl Stanjura.

Zároveň ministr zareagoval na názor, že úsporný balíček by měl být koncipován tak, aby byl mezi Čechy i lokálními zastupiteli více populární. "Poraďte mi, jak udělat populární balíček zákonů. Snižování výdajů není populární, navyšování příjmů také ne. Pokud existuje nějaký recept na populární balíček, já si rád nechám poradit," pronesl Stanjura.

Senát jedná o úsporném balíčku. Předpokládám, že ho schválí, říká politolog Ladislav Cabada:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.