Seniory trápí samota i zdražování. Většina důchodu padne na nájem a léky

Špatný zdravotní stav, drahota a taky pocit samoty. To jsou problémy, které trápí seniory. "Samota je velký problém, kdo je více uzavřený a třeba ani nechce mezi ty lidi, tak je mu velmi špatně," popsala ostravská předsedkyně organizace Senioři České republiky Anna Pinterová.

Kvůli tomu se do domova s pečovatelskou službou přestěhovala například i paní Pavla, která pracovala jako dětská zdravotní sestra. "Tak to nebylo lehké. Najednou se vám ten barevný svět propadal do šedi a byla jsem doma sama. Bylo mi smutno," prozradila.

V podobných zařízeních odpadá seniorům i další starost o živobytí. Pobyt včetně stravy tam totiž pokrývají důchody a dávky.

[chooze:article;value:523450]

Na problém s penězi si ale důchodci stěžují často, třeba paní Božena. Žije sama a musí vyjít se 16 tisíci korunami důchodu.

"Samozřejmě nájem, to už mi teď překročilo přes 10 000 včetně energii samozřejmě. A taky už jsem ve věku, kdy potřebuji nějaké léky, ty taky něco stojí," poznamenala.

Po zaplacení nutných výdajů zbývají 3 000 korun na jídlo a další potřebné věci. Nemluvě o neočekávaných výdajích například u zubaře. Paní Božena má ale štěstí, že si zvládne přivydělat. "Vlastně chodím na čtyři hodiny na brigádu, takže si přivydělám navíc. Mám taky štěstí, že mě podporuje syn," řekla.

Zhruba polovina seniorů má přitom důchod okolo 20 000 korun. A trápí je, že prý často slyší od okolí, že státní kasu a tím i společnost svými důchody vysávají.

[chooze:article;value:522460]

"Já sama vždycky každého uklidňuji: 'To tak vůbec neber, nevztahuj si to na sebe, protože vždycky jsou nějaké názory.' Prožívají to, že jsou opovrhováni, a to není správné," myslí si Pinterová.

Často jsou také oběťmi pokusů o různé podvody. Nevýhodnou smlouvu u prodejců elektřiny podepsala i paní Věra. "Že to tam budu mít levnější, tak jsem se nechala nachytat. Podepsala jsem a pak jsem zjistila, že jsem naletěla, a to se mi stalo celkem dvakrát," svěřila se.

Východiskem jsou organizace a kluby, kde se senioři setkávají, pořádají společné výlety a zároveň si předávají zkušenosti. V Česku mají tradici a jsou prakticky v každém větším městě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.