Šest obřích afrických šneků způsobilo poprask na letišti v Detroitu

Suchozemské plže, kteří dorůstají do velikosti dvaceti centimetrů, objevili celníci v kufru cestujícího, který přiletěl z africké Ghany. Nebylo mu nic platné tvrzení, že si je přivezl jako delikatesu a hodlá je sníst. Hlemýždě mu zabavili, uvedla podle agentury AP v pátek americká celní a pohraniční služba.

Obří afričtí šneci jsou ve Spojených státech zakázaní, přestože v mnoha zemích se běžně konzumují nebo, jako v Česku, chovají coby domácí mazlíčci. Podle amerických úřadů však mohou přenášet nebezpečného parazita způsobujícího lidem meningitidu a v případě vypuštění do volné přírody páchají značné škody.

[chooze:article;value:463669]

​Své o tom ví na Floridě, kde boj s přemnoženou oblovkou žravou, jak se tento druh afrického šneka česky jmenuje, trval od roku 2011 deset let a stál v přepočtu zhruba půl miliardy korun. Přesto loni v červenci objevili další ohnisko a jeden okres musel do veterinární karantény.

Afričtí hlemýždi nemají v USA přirozeného nepřítele, požírají na 500 druhů rostlin a též konzumují omítky a štuky na budovách, neboť jsou zdrojem vápníku pro jejich ulity, informovala CNN. Navíc se rychle množí, jedinec může naklást až 2 500 vajíček za rok.

"Odhalení tohoto vysoce invazivního škůdce skutečně prospívá zdraví a blahu amerického lidu," cituje CNN vyjádření celníků s tím, že majitel zabavených šneků byl bez postihu propuštěn.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.