Sestřička Eliška po covidu přestala slyšet a chodit. Do schodů ji musí nosit přítel

[chooze:gallery;value:31822]

Přestože se šestadvacetiletá Eliška nevzdává, nemoc ji sužuje každým dnem. Po prodělání koronaviru postupně přišla o sluch a přestala chodit. Jenže nemá nárok ani na vlastní vozík, a proto musí mít půjčený. Její přítel Štěpán se jí snaží pomáhat, jak jen může, ale jeho příjmy záchranáře na potřebné výdaje na úpravu domu a rehabilitace nestačí.

"V prosinci 2020 jsem poprvé prodělala covid-19, po kterém jsem začala ztrácet sluch. Musela jsem se naučit odezírat, protože naslouchadla nejsou dostačující. Další komplikace nastaly na přelomu roku 2021 a 2022, kdy jsem se koronavirem nakazila podruhé. Začala se mi zhoršovat mobilita dolních končetin až do stavu plné závislosti na invalidním vozíku," popsala Eliška.

[chooze:article;value:504227]

"Domů jsem byla propuštěna bez nároku na vlastní invalidní vozík a stala jsem se plně závislou na pomoci partnera. Doma mě statečně nosí na zádech do schodů, koupelny či na WC, protože bezbariérové bydlení je teprve ve stavu prvních úprav. Vozík už mám třetí půjčený a potřebovala bych vlastní, mně 'šitý' na míru," prozradila bývalá zdravotní sestřička.

Štěpán se o svou partnerku usilovně stará, zároveň stále pracuje a snaží se do napjatého rozpočtu přinést každou korunu. Elišku do toho vozí na všechny rehabilitace, které si musí hradit sama. "Rehabilitační péče je velmi omezená počtem a frekvencí a já si svůj nárok vyčerpala již začátkem tohoto roku. Plnou komplexní rehabilitaci, která by mi pomohla, si nejsem sama ze svých prostředků schopna zajistit," sdělila Eliška. 

[chooze:article;value:489391]

I přes všechny překážky osudu a zdravotní omezení to ale nevzdala. Před rokem začala se střelbou a postupně se prostřílela až k nominaci do české reprezentace s ambicemi k účasti na paralympiádě. Nemoc jí však život stále velmi komplikuje a úspory na pokrytí výdajů zdaleka nestačí. Její přátelé se proto rozhodli požádat dobré duše o finanční pomoc.

Vybrané peníze by Eliška se Štěpánem využili na koupi pro ni uzpůsobeného vozíku, úpravu bydlení a pořízení schodišťové sedačky, aby ji už Štěpán nemusel nosit na zádech. V neposlední řadě by bývalá zdravotní sestřička využila finance na rehabilitační péči, na kterou už nemá nárok.

Cílem je získat 1,5 milionu korun, od začátku sbírky přispělo již 732 lidí. Pokud chcete také pomoci, můžete tak učinit na stránkách Donio.cz. 

Rodiny to přes nepřízeň osudu nevzdaly. Pomáhá jim Dobrý Anděl (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.