Sezení, nebo stání? Vědci zkoumali, jak se muži chovají na záchodě

Netradiční výzkum ve 13 zemích světa provedla britská mezinárodní společnost zabývající se výzkumem veřejného mínění a analýzou dat YouGov. Výzkumníci se rozhodli prozkoumat, jakým způsobem v těchto státech muži močí, zda vestoje, nebo si přitom raději na záchod sednou. 

Výsledky jejich práce ukazují zajímavé rozdíly mezi národy i věkovými skupinami. Nejčastěji si na záchod sedají muži z Německa. Konkrétně 40 % z nich tak činí pokaždé, 22 % většinou a jen 10 % Němců si k míse pokaždé stoupne. Sezení je dál populární spíše ve Švédsku, Dánsku či Kanadě.

[chooze:article;value:499454]

​Mezi největší odpůrce sezení na záchodě se naopak řadí Mexičané. Pokaždé si při močení sedne jen 6 % z nich a naopak nikdy to neudělá 33 % pánů v Mexiku. Stání významně preferují také ve Velké Británii, Singapuru či Spojených státech amerických.

Čeští muži do průzkumu nebyli zahrnuti. Kromě Němců ale výzkumníci zkoumali ještě naše sousedy z Polska, kteří se také řadí spíše mezi odpůrce sezení. 33 % Poláků močí vždy vestoje, naopak pokaždé si sedne jen 10 % z nich.

​Vědci ve výsledcích zaznamenali také určité generační rozdíly. Ve většině zemí si k záchodu stoupají spíše muži nad 55 let. Naopak muži ve věku 18 až 34 let si častěji raději sednou. Zdá se tak, že trendem budoucnosti je spíše sezení. To přitom doporučují i vědci, podle nichž se při sezení do okolí nerozstříkne tolik bakterií. Vědecký tým z lékařského centra univerzity v Leidenu navíc už v roce 2014 zjistil, že sezení má také "příznivější urodynamický profil", který pánům umožňuje rychlejší a úplnější vyprázdnění močového měchýře.

Chlapec se zasekl v záchodovém prkénku. Ven mu pomáhali hasiči (5/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.