Sezona medvědího česneku začala. Pozor na záměnu s jedovatými rostlinami

Velkým hitem se v posledních letech stal medvědí česnek. Stále více lidí jej chodí na jaře sbírat. Jedná se totiž o jednu z prvních jarních rostlin. Bylina je navíc plná vitamínů, vápníku i železa, můžeme ji tak zařadit do jídelníčku.

Rostlina ale neroste všude. Nejčastěji na ni narazíme v lužních a listnatých lesích a blízko potoků. Daří se jí totiž ve stinných a na vlhčích místech. Sběrači by si měli navíc ověřit, jestli je sběr medvědího česneku na daném místě povolený.

[chooze:article;value:434730]

"V národních parcích, národních přírodních rezervacích a přírodních rezervacích v ČR je sběr jakýchkoliv rostlin zákonem o ochraně přírody a krajiny zakázán, pokud není uvedeno v aktuálním znění bližších ochranných podmínek rezervací či v návštěvním řádu národních parků jinak!" upozornili na webu pracovníci CHKO Moravský kras.

Lidé mohou dokonce přímo na místě v případě porušení zákona obdržet od strážců blokovou pokutu. Odborníci proto radí sbírat medvědí česnek mimo chráněná území a vždy jen pro vlastní potřebu.

Pozor na záměnu

S rostoucí oblibou medvědího česneku však přibývá také počet otrav. Nezkušenému sběrači by se totiž mohlo stát, že si domů přinese místo listů medvědího česneku jedovatou konvalinku nebo prudce jedovatý ocún.

Je proto důležité si rostliny pořádně prohlédnout a očichat. "Listy česneku po rozemnutí voní krásně po česneku, ostatní uvedené podobné rostliny jsou bez zápachu," vysvětlili odborníci.

Medvědí česnek má listy matně zelené a měkké s tenkými řapíky rostoucími přímo ze země. Listy konvalinky jsou tmavě zelené a rostou ze stopky. Listy ocúnu pak rostou ze stonku, v jeho středu mají semeno.

Recepty

Medvědí česnek můžeme jíst i syrový. Přidat ho ale můžeme i do salátů a dalších pokrmů, vytvořit z něj lze i pomazánka.

Pesto

120 g medvědího česneku

100 ml kvalitního rostlinného oleje

50 g kešu nebo piniových oříšků

sůl

pepř

Postup: Listy natrhané na kousky spolu s oříšky a olejem rozmixujeme. Následně ještě osolíme a opepříme. Přidat dle chuti můžeme třeba i oblíbený parmazán.

Pomazánka

150 g tvarohu

100 g sýru feta

sůl

pepř

šťáva z citrónu

olivový olej

Postup: Sýr rozdrobíme do misky. Následně přidáme najemno nasekaný medvědí česnek, přilejeme olivový olej. Osolíme, opepříme a ochutíme šťávou z citrónu. Vše důkladně promícháme a pomazánku poté necháme vychladit v ledničce.

[chooze:article;value:463758]

Polévka

200 g medvědího česneku

100 ml smetany

500 ml vývaru

50 g brambor

50 g šalotky

bílé víno

sůl

pepř

máslo

Postup: Na másle osmahneme šalotku, přidáme na kostičky nakrájené brambory a podlijeme bílým vínem. Směs následně necháme přijít k varu. Poté přidáme vývar a vaříme tak dlouho, dokud brambory nezměknou. Následně přidáme nadrobno nakrájené listy medvědího česneku a smetanu. Po uvaření polévku rozmixujeme dohladka.

Salát

300 g medvědího česneku

3 rajčata

okurka

mozzarella

olivový olej

sůl

pepř

Postup: Medvědí česnek nakrájíme do větší mísy. Na kostičky nakrájíme také rajčata, okurku a mozzarellu. Vše promícháme a zakápneme olivovým olejem. Poté už stačí jenom osolit a opepřit.

Na Zlínsku se v dubnu 2019 otrávilo několik lidí. Spletli si ocún s medvědím česnekem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.