Silné turbulence při létání budou častější. Tyto části světa jsou nejrizikovější

[chooze:gallery;value:35940]

​Pondělní let z Londýna do Singapuru nepřežil třiasedmdesátiletý Brit a nejméně 71 cestujících se zranilo, informovala televize CNN. Poté, co Boeing 777 dramatickým způsobem ztratil výšku, musel nouzově přistát v Thajsku.

"Úmrtí při turbulencích v letadle jsou ale velmi vzácná," uklidňuje pro britský Mirror americký kapitán letadla v důchodu Richard Levy.

V některých částech světa je riziko silných turbulencí podstatně vyšší. ​Podle profesora a odborníka na atmosférické jevy Paula Williamse jsou obecně nebezpečnější tropické oblasti, kde jsou silné bouře. Varuje ale také před zeměpisnou šířkou na úrovni Velké Británie, kde je silné tryskové proudění. Rizikovější jsou také přelety nad vysokými horami, jako jsou například Andy nebo Himaláje. 

[chooze:article;value:520176]

"Problémem je, že pokaždé turbulence předpovědět nelze, jedinou možností pak je, pokud místem už před vámi prolétl jiný stoj, který vás upozorní," vysvětluje pro TN.cz vedoucí katedry letecké dopravy na ČVUT Jakub Kraus a připomíná, že průlety rizikovými místy jsou bezpečnější ve velkých těžkých letadlech, kterými turbulence přeci jen tolik nezmítají jako s těmi menšími.

Podobné jevy mohou být častější kvůli klimatickým změnám. "Riziko větší turbulentnosti je vždy, pokud vletíte do oblasti s nízkým tlakem, ale musíme počítat, že počty větších extrémů v počasí rostou a mohou souviset i s oteplováním oceánů," připouští meteoroložka Dagmar Honsová.

Odborníci doporučují, aby cestující byli připoutaní během celého letu, v případě průletu neočekávanými turbulencemi jim pak nehrozí například úraz hlavy po nárazu do stropu kabiny letadla.  

Letecké nehody v EU mají 147 obětí. Nejvíce padaly malé stroje (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.