Šíření asijských sršní se v Evropě vymyká kontrole. Pronikly už i do Česka

Je tomu dvacet let, co byly na starém kontinentě zaznamenány první nebezpečné sršně asijské. Jejich výskyt tehdy vědci nejdřív potvrdili ve francouzském Bordeaux, kam se měly dostat lodí se zásilkou keramiky, připomíná deník Guardian. Britský list uvádí, že za dvě desetiletí se sršeň asijská ve Francii velmi rozšířila a je tam nyní zhruba půl milionu hnízd.

"Oni prvních pět nebo deset let proti šíření nic nepodnikali a teď už jsou v situaci, kdy se s tím nedá nic dělat," domnívá se Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR), který má na starosti invazní druhy.

[chooze:article;value:548416]

​V Česku odborníci zachytili zatím jedno hnízdo loni na podzim v Plzni. "To jsme odstranili. Pak byly ještě dva nálezy poblíž Rokycan a Rudné u Prahy, to už ale byli pouze jedinci," upřesňuje Görner.

Jedinci zmrzli

 V těchto případech totiž hledali pracovníci AOPK hnízda neúspěšně. U Rokycan šlo o několik královen, které se objevily letos v únoru.

"Předpokládáme, že jedinci, které jsme nechytli, už zmrzli. V případě Rudné také šlo pouze o jednotlivce. Ti tam mohli klidně doputovat na kamionu z plzeňského hnízda. Všechny lokality teď monitorujeme," vysvětluje odborník na invazní druhy.

[chooze:article;value:498876]

​Česko je podle něj ve velké výhodě. Kromě toho, že monitoring asijských sršní začal na rozdíl od Francie včas, mají invazní blanokřídlí u nás menší šanci na přežití díky chladnějším zimám.

AOPK se u nás snaží neponechat nic náhodě. "Případnou likvidaci dalších hnízd máme celostátně domluvenou s profesionálními hasiči. Západočeská univerzita pro nás vyvíjí pasti, kterých už máme rozmístěno asi 40 a mají upozornit na případné další výskyty. S tímto monitoringem nám pomáhá i Západočeské muzeum," říká Görner.

Nahlaste v aplikaci

Na možné objevy nežádoucího agresivního hmyzu, s jehož rozpoznáním pomáhá i Státní veterinární správa, agenturu upozorňuje také veřejnost, i když jde většinou o plané poplachy, AOPK přesto tuto iniciativu vítá. Pro oznámení nálezu mají lidé k dispozici i mobilní aplikaci pro telefony s operačním systémem Android a iOS.

​Britský Guardian upozorňuje, že jedna asijská sršeň může za den zlikvidovat až 50 včel. "Jsou to dravci, kteří napadají jakýkoli létající hmyz včetně toho užitečného nebo chráněného, kterého už tak ubývá. Ani zdaleka proto nejde jen o problém včelařů," dodává Görner.

Včelaře děsí sršeň asijská. Přírodovědci ukázali mapu, kudy se může v Česku šířit (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.