Situace je alarmující. Češi nemají praktiky a vláda špatně hospodaří, hřmí lékaři

Lékaři plánují uzavřít své ordinace na protest proti úhradové vyhlášce, tedy proti tomu, jak bude hrazená péče praktických lékařů v příštím roce. Praktičtí lékaři totiž počítali s průměrným růstem úhrad o 3,3 %, nová vyhláška je má ale zvýšit pouze o 2,83 %. Lékaři tak po ministerstvu zdravotnictví požadují přibližně 400 milionů korun.  

"Nechceme žádné nové peníze. Říkáme, že v rámci toho systému jsou ty peníze špatně rozděleny a z některých položek, které jsou naddimenzovány, je potřeba něco přesunout do péče praktických lékařů, která je na tom dlouhodobě opravdu špatně," zdůraznil předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka ve středeční Snídani.

Aktuální situace je podle něj alarmující. "Chceme upozornit na to, že v Česku jeden milion lidí nemá svého praktického lékaře, tudíž nemá přístup k základní primární péči, netýká se jich prevence, screening a očkování. To je velmi špatně," řekl.

[chooze:article;value:578658]

Nejhorší situace je podle něj u praktických lékařů pro děti. "Dle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny zhruba v polovině republiky není dobře dostupný praktický lékař pro děti a dorost a téměř ve třetině pak pro dospělé," upozornil na vážný problém. 

Úhradová vyhláška je podle něj v přímém rozporu s vyhlašovanými prioritami ministerstva zdravotnictví. "Teď není možné, aby ministerstvo dalo do tohoto segmentu péče méně peněz, než dává do všech segmentů zdravotnictví průměrně. Peněz je sice v systému českého zdravotnictví dost, ale špatně se s nimi hospodaří," sdělil.

Šonka ale věří, že ministerstvo ještě upraví úhradovou vyhlášku tak, aby k protestům nedošlo. "Do konce října, kdy má ta vyhláška vyjít v definitivní podobě, máme ještě dost času ji upravit tak, abychom ten protest mohli odvolat," uzavřel.

O situaci ve zdravotnictví promluvil předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.